Maláj légikatasztrófa: Kijev támogatja az ENSZ-különbíróság létrehozását, Moszkva nem

2015. július 17. 08:51

Egy éve zuhant le a maláj légitársaság MH17-es járata az oroszbarát szakadárok területére Ukrajnában. Malajzia különbíróság felállítását kéri az ENSZ-től, amit több más ország mellett Kijev is támogat, Moszkva viszont ellenzi az elképzelést. Egy ausztrál hírportál eddig nem látott felvételt hozott nyilvánosságra, amin a felkelők a még égő roncsok között kutatnak.

2015. július 17. 08:51

Az ukrán államfő szerint Kijev határozottan támogatja egy nemzetközi különbíróság felállítását az egy évvel ezelőtt Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősek megbüntetésére. Petro Porosenko a CNN hírtelevíziónak adott interjúban beszélt erről csütörtökön, és bírálta Moszkvát amiatt, hogy ellenzi az ENSZ-törvényszék felállítását.

Porosenko szerint Oroszország reagálása várható volt és helytelen. Kifejtette, hogy a nyomozati szakasz után a felelősségre vonásnak kell következnie. „Határozottan támogatjuk a nemzetközi törvényszék létrehozását, amit jóvá kell hagynia az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki le akarja állítani ezt a folyamatot, akkor magára vállalja a felelősséget” – mondta Porosenko.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg, az áldozatok többsége holland volt. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a tragédiáért. 

Malajzia egy héttel ezelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett határozattervezetében külön nemzetközi büntetőbíróság megalakítását kérte a katasztrófa kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére. A kezdeményezéssel egyetért Hollandia, Nagy-Britannia és több más ország is, de a BT-ben vétójoggal rendelkező Oroszország ellenzi. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön beszélt telefonon erről Mark Rutte holland miniszterelnökkel, és kifejtette, hogy Moszkva túl korainak és a kívánt hatással ellentétesnek tartja a kezdeményezést.

A holland nyomozóhatóságok végleges jelentése várhatóan csak októberben kerül nyilvánosságra, de a CNN hírtelevízió úgy értesült, a jelentés tervezete szerint az összegyűjtött bizonyítékokból arra lehet következtetni, hogy a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok tehetők felelőssé az MH-17-es járat tragédiájáért. A CNN-t tájékoztató forrás szerint a több száz oldalas jelentés megállapítja, hogy egy orosz gyártmányú Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a gépet egy, a lázadók ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai faluból.

A news.com.au ausztrál hírportál csütörtökön, egy évvel a tragédia után eddig nem látott felvételeket tett közzé, amelyet maguk a Moszkva-barát szakadárok készítettek a becsapódás helyszínén, közvetlenül a tragédia után. A fegyveresek a füstölgő és égő roncsok között járva átkutatják az áldozatok poggyászát, megpróbálják kideríteni, hogy milyen gép zuhant le, és kik voltak az utasai. Mikor megállapítják, maláj polgári járatról van szó, az egyik fegyveres felháborodottan kérdezi, hogy ki adott nekik engedélyt a légifolyosó használatára.

Petro Porosenko közösségi oldalán videóbeszédet tett közzé, amelyben a katasztrófában elhunyt áldozatokról emlékezik meg. 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2015. július 17. 16:17
"a jelentés tervezete szerint az összegyűjtött bizonyítékokból arra lehet következtetni, hogy a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok tehetők felelőssé az MH-17-es járat tragédiájáért." Ebben az a vicces, eljutnak 2 ev utan oda, ami 30 perc alatt nyilvanvalo volt, hiszen ameddig a szakadarok azt hittek katonai gep, ok maguk jelentettek diadalittasan, hogy lelottek egy gepet, kitettek az orosz facebookra, bemondta a helyi tvjuk, amikor rajottek orakkal kesobb, hogy civil gep volt, toroltek a bejgyzeseket, de volt aki lementette elotte. Mi kell ennel tobb bizonyitek? A tersegben elotte 2 katonai szallitot is lelottek a szakadarok hetekkel elotte.
Tintamin
2015. július 17. 14:25
Hat persze, hisz a baromallat ruszkik lottek le....
Strassnoff Ignác
2015. július 17. 11:28
Egy év nem elég hozzá, hogy megállapítsák, hogy mivel lőtték le a repülőt? Furcsa. Ha egy BUK rakéta találta el, miből állapítják meg, hogy azt ki lőtte ki? Állítólag mindkét félnek volt. Az viszont erősen kétséges, hogy a lázadóknak lett volna hozzá képzett személyzete. Anélkül meg szart se ér. Egy BUK rakétaüteg nem egy vadászpuska, hogy megszerzed és lövöldözöl vele. Főiskolán tanulják a kezelését. Amatőrök kezében annyit ér, mint a vas, amiből van. Persze, orosz személyzetet kaptak a szakadárok.. Hozzáértő viszont nem lő le véletlenül egy gépet, amit nem akar. Szándékossággal meg még az ellenségeik se vádolják az oroszokat. Logikátlan. Nem állt érdekükben. Ukrajnának viszont jól jött a dolog. Az benne lesz a jelentésben, hogy milyen okból térítette az ukrán repülési-rányitás az eredeti útvonaláról a lelövés helyszíne felé a gépet? Amúgy meg ha feltételezzük, hogy valóban oroszok lőtték le véletlenül a gépet, akkor az tragikus, de nem terrorizmus. Úgy emlékszek, az USA ellen se vezettek be szankciókat, mikor 88-ban a USS Vincennes romboló lelőtte az Iran Air 655-ös járatát, majd 300 emberrel a fedélzetén. Vagy említhetném a Siberian Airlines 1812-es járatát, amit 2001-ben az ukránok lőttek le egy gyakorlat közben, 78 halottat eredményezve. Ott sem voltak szankciók. Bűzlik ez a maláj gépes történet, de nagyon. Nem hiszem, hogy valaha pontosan bebizonyítják, hogy mi történt.
thymian
2015. július 17. 10:20
A videón meg tökéletesen hallatszik, hogy nem a helyszínen lett a hang felvéve, hanem alámondták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!