Izrael Irán elleni támadásától tart az Egyesült Államok

2015. július 24. 17:19

Óriási hiba lenne, ha Izrael a nukleáris programja okán megtámadná Iránt - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter. A miniszter szerint ha a kongresszus leszavazza az alkut, akkor annak eredményeképpen az Egyesült Államok hátat fordít majd minden, a tárgyalásokon Iránnal szemben kivívott korlátozásnak. A republikánusok szerint viszont a megállapodás fenyegetést jelent az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese, Izrael számára.

2015. július 24. 17:19

Óriási hiba lenne, ha Izrael a nukleáris programja okán megtámadná Iránt - jelentette ki pénteken az NBC televíziónak nyilatkozva John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry az interjúban arra a kérdésre reagált, hogy a múlt heti bécsi megállapodás nyomán valószínűbbé vált-e, hogy Izrael katonai vagy kibernetikai támadást indítson Teherán ellen.

„Ez óriási hiba lenne, hatalmas hiba, amelynek súlyos következményei lennének Izraelre és a térségre nézve és nem gondolom, hogy erre szükség lenne” – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

John Kerry előző nap a szenátus külügyi bizottságában úgy fogalmazott, hogy az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló megállapodásnak az amerikai törvényhozás általi elutasítása „nagy zöld jelzést adna” az atomprogram felgyorsításának. „A valóság az, hogy Irán már nagy tapasztalatra tett szert a nukleáris üzemanyag-ciklus technológiának területén. Ezt a tudást nem bombázhatjuk le. De szankciók által sem vehetjük el tőlük ezt a tudást” – hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője, azokat a politikusokat bírálva, akik szerint teljes megadásra kellett volna kényszeríteni Teheránt. A miniszter szerint ha a kongresszus leszavazza az alkut, akkor annak eredményeképpen az Egyesült Államok hátat fordít majd minden, a tárgyalásokon Iránnal szemben kivívott korlátozásnak. Kerry szerint a megállapodásba foglalt korlátozások legalább másfél évtizedig megakadályozzák Teherán atomfegyverhez jutását.

A meghallgatáson Ernest Moniz energiaügyi miniszter kijelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által alkalmazott ellenőrzési módszerek csaknem teljesen lehetetlenné teszik, hogy Irán észrevétlenül titkos atomkutatást végezzen. Jacob Lew pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy a megállapodás esetleges iráni megsértése esetén az iszlám köztársaság elleni amerikai és ENSZ-szankciók késedelem nélkül ismét életbe léptethetők.

Egy Barack Obama elnök által májusban aláírt törvény értelmében az amerikai kongresszusnak, amely Kerry, Moniz és Lew meghallgatásával megkezdte az iráni atomalku mérlegelését, a megállapodás napjától számítva 60 nap áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, támogatja vagy eleveti-e azt. Az amerikai törvényhozásnak, amelynek mindkét házában a republikánusok vannak többségben, szeptember 17-ig kell döntenie.

A republikánusok több meghatározó politikusa szerint a megállapodás megerősíti Irán pozícióit, ugyanakkor fenyegetést jelent az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese, Izrael számára. Ha a kongresszus mindkét háza elítélné az atomalkut és a törvényhozás kétharmados többséggel a várható elnöki vétót is felül tudná bírálni, akkor Obamának nem lenne felhatalmazása a legtöbb Teherán elleni – például az olajipart és a bankszektort sújtó – szankció feloldására, ami az egyezmény összeomlását jelentené.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. július 25. 10:10
A zsidók az újabbkori történelmük során, minduntalan arra törekedtek, hogy kibújjanak zsidó bőrükből, testükből. Ilyen kísérletek voltak az illuminátizmus, az internacionalizmus, a kommunizmus, a szabadkőművesség. Nem! A zsidó léleknek harmóniában kell élnie a zsidó testtel. Egy felszabadult, emeltfős zsidó egyéniség megvalósulása legyen a cél. Abba kell hagyniuk a gójok egymással való összeveszítését, hogy abból hasznot húzzanak, - ahogy eddig tették. Ukrajnában se nevezzék magukat ukránoknak, hanem nyíltan vállalják zsidóságukat, de így tegyék világszerte is. Ismerjék el EMBERNEK a fehér, keresztény fajt is. Ha megvizsgáljuk a társadalmakat, akkor azt fogjuk találni, hogy az éppen ott élő zsidókkal is lehet együtt élni és törekedni, az illető társadalom összességének jobb életének megvalósításának érdekében. Ez adódótt. És ennek a helyzetnek okai a mi őseink. Netanjahu a zsidó ember felszabadításának érdekében harcol, egy igazából zsidó HAZÁBAN.
korona
2015. július 25. 09:46
Bár mennyire is furcsának hathat, Netanjahu nem tesz mást, mint SAJÁT HAZÁJÁT és SAJÁT NEMZETÉT védi és célzottan győzelemre szándékozik vinni. Izraelben és világszerte. Mára így adódott, hogy MINDEN országban, szinte kéznyújtásnyira zsidókat találunk. Hogy ilyenné alakult a helyzet, annak MI és a hozzánk hasonló keresztények az okai, mert amikor pénzbeli megszorultságunk van, akkor a zsidóhoz megyünk kölcsönért. Netanjahu azonban tovább lépett és tényleg a Hertzel Tivadar eszmeiségét viszi győzelemre: zsidó hazát kell teremtenie, következésképpen egy szilárd zsidó nemzetet. Nem könnyű a dolga. Nem mi, gójok gátoljuk, gáncsoljuk őt harcában, hanem az ilyen-olyan egyéb zsidók, akik egyenesen Izraelellenesek. Mert tudják, hogy kétkezi, fizikai munka helyett, amit Izraelben kellene végezniük, a gójok között vidáman bankárkodhatnak. Nagyon nehéz harcot folytat Netanjahu. A magam részéről, mint keresztény gój részéről, szurkolok neki. Igenis legyen egy szilárd, erős, de majdan békét építő Izrael.
egysegelem
2015. július 25. 05:41
"A poll showed American Jews are much likelier than non-Jews to back the Iran nuclear deal. The Los Angeles Jewish Journal poll published Thursday shows 49 percent of American Jews support the deal and 31 percent oppose it. Among all Americans, 28 percent support the deal and 24 percent oppose it. Similarly, 53 percent of Jewish Americans polled want Congress to allow the deal to go ahead, while 35 percent want Congress to stop the deal. Among all Americans, the numbers are 41 percent wanting Congress to allow the deal and 38 percent supporting Congress should it kill the deal." Az amerikai zsidok altalaban liberalisok es demokratak (a vallasos zsidok nem, de ok kisebbsegben vannak) es tamogatjak Obama politikajat, emiatt tamogatjak a megallapodast is.
heep
2015. július 25. 04:24
"Izrael Irán elleni támadásától tart az Egyesült Államok" Az USA-nak megelőző csapást kellene mérnie az izraeli katonai repülőterekre, rakétakilövő bázisokra és tengeralattjárókra. Minden olyat elpusztítani amivel Izrael elérheti Iránt. Rögtön megszűnne az aggodalma és végre egyszer egy igazságos, az emberek többsége által támogatott katonai akciót hajtana végre. Nagyot ugrana az USA népszerűsége a világban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!