Ismét érvénytelen volt a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről tartott népszavazás

2015. június 15. 09:42

Másodjára is érvénytelen volt a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről tartott népszavazás, mivel a nagyváradiaknak csak a 28,24 százaléka voksolt, a szükséges 30 helyett. A legalacsonyabb a részvétel a magyarlakta kerületekben volt.

2015. június 15. 09:42

Másodjára is érvénytelen volt a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről tartott népszavazás. A vasárnapi szavazáson a nagyváradi választópolgároknak csak a 28,24 százaléka voksolt – közölte hétfőn a szavazási bizottság elnökére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

 
Az érvényességhez a szavazati joggal rendelkezők több mint 30 százalékának kellett volna szavaznia. 
 
Ilie Bolojan, Nagyvárad liberális polgármestere elismerte, hogy kudarc volt a népszavazás. „Nagyvárad egy jó esélyt szalasztott el arra, hogy a turizmusra alapozva teremtse meg a fejlődés lehetőségeit” – idézte a polgármestert a Bihon.ro portál. 
 
A portál összesítéséből kiderül, hogy a partiumi városnak azokban a kerületeiben volt a legalacsonyabb a szavazási részvétel, amelyekben jelentős a magyarok aránya.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maddox
2015. június 15. 15:55
„Nagyvárad egy jó esélyt szalasztott el arra, hogy a turizmusra alapozva teremtse meg a fejlődés lehetőségeit” Mármint Ilie Bolojan egy jó esélyt szalasztott el arra, hogy egy település helyett kettőben lehessen kiskirály, és felértékelje a szentmártonban összeharácsolt ingatlanjait. Nem jött be a mutatvány, elvátárs!
packó_
2015. június 15. 10:36
Éppen a lényeg maradt le a hírből. A románok ezzel akarták 20 % alá szorítani a magyarság arányszámát Nagyváradon. Mivel a kötelező kétnyelvűség 20%-tól jár, így gyakorlatilag ezzel akarták felszámolni Nagyvárad magyar jellegét. Kérdésem, hogy hol van a magyar állam tiltakozása, az ENSZ tiltakozása, az EU miért nem foglalkozik a magyar kisebbség jogaival?
MOPO3OB
2015. június 15. 10:27
Talán vissza kellene először is állítani Nagyvárad eredeti nevét, a nevetséges Oradea helyett. Utána vissza kellene állítani az összes település eredeti nevét 1898 előttire. A monarchia helységnév-reformja sem volt jó ötlet, bár az csak pár román falu nevét érintette. De amit ezért cserébe a román reakció művel sok évszézados magyar városok neveivel szánalmas. Az USA-ban sem nevezték át Los Angelest, vagy San Franciscot a jenkik miután elfoglalták a korábbi mexikói területeket. A települések eredeti nevének a visszaállítása a nulladik lépés. Utána lehet csak egyáltalán tárgyalni bármiféle magyar-román megbékélési folyamatról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!