Szabadságot kaptak a kárpátaljai katonák

2015. február 26. 16:27

Közel ötszáz katona hazatérését ünnepelték Kárpátalján. A 128-as munkácsi dandár tagjai azután kaptak 18 napos eltávot, hogy sikerült kitörniük a kelet-ukrajnai front legintenzívebb harcainak körzetéből, a debalcevei katlanból. Az egység hét embert veszített, köztük magyar nemzetiségűeket is, a sebesültjeik száma pedig harminc.

2015. február 26. 16:27

Több ezren fogadták szerda este ünnepélyesen Munkácson, Ungváron és más kárpátaljai városokban a kelet-ukrajnai harcokban kitűnt, a szakadárok által bekerített Debalcevéből kitört 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár mintegy félezer szabadságolt katonáját.

A helyi közvéleményt hónapok óta élénken foglalkoztatja a közel egy éve Kelet-Ukrajnában harcoló, jelentős részben kárpátaljai katonákból álló 128-as munkácsi gépesített hegyivadász dandár helyzete. A legsúlyosabb harcokban bevetett kárpátaljai katonák hozzátartozói az utóbbi hetekben több, országos visszhangot kiváltó tiltakozó akciót szerveztek annak érdekében, hogy a hadvezetés lássa el megfelelő fegyverzettel és munícióval a 128-as dandár hősiesen harcoló alakulatait, és biztosítsa a közel egy éve frontszolgálatot ellátó legénységi állomány leváltását. Az útlezárásokkal és tüntetésekkel tiltakozó hozzátartozóknak – az ukrán parlament kárpátaljai képviselőinek közbenjárásával – sikerült elérniük, hogy a hadvezetés 18 nap szabadságot biztosítson a munkácsi dandár hónapok óta harctéri szolgálatot teljesítő katonáinak.

Szerhij Saptala ezredes, a 128-as dandár parancsnoka, akit Petro Porosenko ukrán elnök a napokban Ukrajna hőse címmel tüntetett ki a debalcevei bekerítésből való kitörés levezényléséért, az egységnek a munkácsi Zrínyi Ilona utcában található laktanyájába szerda este történt megérkezése után mondott beszédében közölte: a kivonulás során a dandár hét katonája vesztette életét, és 30 megsebesült (a 128-as dandárnak vannak más nyugat-ukrajnai megyékből toborzott alakulatai is). A parancsnok azt is közölte, hogy a szabadságolt katonákat orvosi-pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá, és akit nem találnak alkalmasnak a szolgálatra, azt leszerelik.

A munkácsi 128-as dandárban magyar nemzetiségű szerződéses és mozgósított katonák is szolgálnak. Számukról nincs pontos adat, ugyanakkor ismeretes, hogy a kelet-ukrajnai harcok legelső kárpátaljai áldozata az egységben hivatásos katonaként szolgáló 19 éves beregszászi Popovics Roland volt. Néhány héttel később vesztette életét a magyar kötődésű, ugyancsak beregszászi szerződéses katona, Timoscsuk Mihály, majd néhány hete a nagyszőlősi Kovács Béla. A debalcevei katlanból való kivonuláskor halt meg a 128-as dandárba Beregszászról tavaly ősszel behívott 45 éves Tóth Sándor tartalékos őrmester.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere szerdán háromnapos gyászt rendelt el a városban az elesett katona emlékére. Kárpátaljáról eddig több mint hatvan – köztük négy magyar – katonaáldozata van a Kelet-Ukrajnában folyó harcoknak. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sehogymá
2015. február 27. 04:52
http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2015/02/emails-from-kiev-free-speech-vanishes.html
sehogymá
2015. február 27. 04:50
http://globaleconomicanalysis.blogspot.hu/
thymian
2015. február 26. 19:39
Minden magyar katonakorú menjen az anyaországba, a kormány gondoskodjon az ellátásukról. Egyetlen magyar se haljon meg ezért a bábkormányért és a náci ukrajnáért!!
3M..
2015. február 26. 17:23
Nagyon örülünk hogy "csak" 4 magyar halt meg Ukrajnáért. Köszönjük a Fidesz mély aggodalmát, és a szép temetést. Ez pont 4-gyel több mint elfogadható lett volna! Német Zsolt elégedett lehet magával.:S Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!