Netanjahu nem mondott igazat az iráni atomprogramról

2015. február 24. 10:18

Az izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben látványos előadást tartott 2012-ben az iráni atomprogram veszélyeiről. A The Guardian által nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumokból kiderül: a Moszad tudta, hogy Irán nem végzett atomfegyverek előállításához szükséges tevékenységet és arra sem volt képes, hogy ehhez megfelelő szinten dúsítson uránt.

2015. február 24. 10:18

Nem mondott igazat Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, mikor az ENSZ-ben 2012-ben látványos előadásban prezentálta, hogy Irán egy éven belül képes lehet arra, hogy atombombát gyártson – írja a The Guardian. A brit lap birtokába került titkosszolgálati dokumentumok szerint a Moszad, az izraeli titkosszolgálat viszont tudta, hogy Irán nem végzett atomfegyverek előállításához szükséges tevékenységet és arra sem volt képes, hogy ehhez megfelelő szinten dúsítson uránt. Az erről szóló jelentést a Moszad Dél-Afrikával is megosztotta. Netanjahu hivatala egyébként legutóbb a múlt héten ismételte meg, hogy szerintük Irán közelebb van hozzá, mint valaha, hogy nukleáris bombát készítsen.

A kiszivárgott dokumentumnak az is aktualitást ad, hogy feszült lett a kapcsolat az USA és Izrael között Netanjahu március 3-i látogatása előtt. Az amerikaiak attól tartanak, hogy az izraeli kormányfő a Kongresszus előtti beszéde megnehezíti majd a Teheránnal az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokat. Barack Obama amerikai elnök nem is találkozik Netanjahuval Washingtonban, amit azzal indokol, hogy a jövő hónapban tartanak választásokat Izraelben, és ehhez túl közeli az időpont – írja az Index.

A Guardian által közölt titkosszolgálati iratokat – melyek a 2006 és 2014 közötti nemzetközi hírszerzési kommunikációt ölelik fel – először az al-Dzsazíra szerezte meg. Az iratokból kiderül az is, hogy a CIA az amerikai tiltás ellenére megpróbált kapcsolatot létesíteni a palesztin szélsőséges iszlamista Hamásszal. Közben viszont Barack Obama kilátásba helyezte a palesztin elnöknek, hogy visszavonja a Palesztina elismerésére tett javaslatát.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2015. február 24. 18:03
Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által megszerzett iratok nem eredetiek, és nem az izraeli titkosszolgálattól, a Moszadtól, hanem a dél-afrikai állambiztonsági szolgálattól (SSA) származnak, összecsengenek az izraeli kormányfő 2012. szeptemberi ENSZ-beszédének tartalmával.
catalina9
2015. február 24. 18:03
Mark Bolt 2015. február 24. 16:54 Előbb kezdjen el zavarni titeket ha Magyarországon hazudik a miniszterelnök. Aztán ha már zavar, akkor visszatérünk Netanjahura." Na ja, elvtárs hát ezt megmondhatná Laudernek, Goodfriendnek, Scheppelenek, Charles Gatinak, Clintonnének, Soros Györgynek, Cohn benditnek. Előbb nézzenek körül otthon, aztán ajvékoljanak máshol.
zazriveczazseni
2015. február 24. 17:00
Mi van, ha a The Guardian-t vezették meg. Választások lesznek Izraelben.
kjkj945
2015. február 24. 16:58
Netanjahu netán Lyehű? Nem netán biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!