Kivonják az ukrán csapatokat Debalcevéből

2015. február 18. 10:43

Megkezdődött az ukrán csapatok kivonása az oroszbarát szakadárok által ostromlott Debalcevéből. A Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka és egy ukrán katonai szakértő is azt közölte: eközben továbbra is súlyos harcok folynak a város környékén, a szakadárok minden tartalékegységüket oda vezényelték.

2015. február 18. 10:43

Tervezetten és szervezetten zajlik az ukrán csapatok kivonása a szakadárok által ostromlott Debalcevéből. Közben a szakadárok próbálják a visszavonulási útvonalakat elvágni – közölte Facebook-oldalán Szemen Szemencsenko, a Donbassz ukrán önkéntes alakulat parancsnoka, ukrán parlamenti képviselő.

Dmitro Timcsuk ukrán katonapolitikai szakértő szintén azt közölte, hogy továbbra is súlyos harcok folynak Debalceve környékén és a szakadárok minden tartalékegységüket a városhoz vezényelték. Adatai alapján összesen 25 harckocsit, 35 páncélozott harcjárművet, 40 ágyút és 12 rakéta-sorozatvető üteget vontak be a Debalcevéért folyó harcba. „Behatoltak a városba, és keleti, illetve központi részén utcai harcokat indítottak” – fűzte hozzá beszámolójában.

Anatolij Sztelmah, a kijevi hadműveleti parancsnokság katonai szóvivője szerdán arról beszélt, hogy Debalcevénél a szakadárok vasúti és összekötővonalakat robbantottak fel. Szavai szerint az elmúlt egy nap alatt öt ízben nyitottak tüzet a városra nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel. Emellett kétszer indítottak támadást a megye déli részén, Mariupol környékén ukrán állások ellen és a megyében összesen öt további településre nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel.

Az ukrán média meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Debalcevét védő 128-as dandár kétezer katonájából 100-150-nek a szerda reggeli órákban sikerült kitörnie a szakadárok gyűrűjéből, és jelenleg már az ukrán katonák  ellenőrzése alatt álló Artemivszk városában van. Közben a donyecki szakadárok önkényesen kikiáltott „népköztársasága” az orosz médiának azt állította, hogy tömegesen teszik le a fegyvert Debalcevében az ukrán katonák.

Makszim Lescsenko, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság „adminisztrációjának vezetője” bejelentette, hogy Olekszandr Zaharcsenko donyecki szakadár vezető utasítására autóbuszokat küldtek Debalcevébe a civil lakosok evakuálására. Hozzátette, hogy Donyeck városában már másfélezer debalcevei lakos fogadására alkalmas menedékhelyet létesítettek.

Az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője szerdán közleményt adott ki, melyben leszögezte: az Oroszország által támogatott szakadárok nyilvánvalóan megsértik a tűzszünetet Debalcevénél. Federica Mogherini ismételten hangsúlyozta, hogy ha a harcok és a minszki megállapodást sértő további negatív fejlemények folytatódnak, akkor az Európai Unió készen áll arra, hogy ennek megfelelő további intézkedésekről határozzon.

Összesen 574 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lázár Páván
2015. február 18. 20:07
alkak70 "Két dolog: a szakadárok megvédése (milyen érdekes a térképre nézve, hogy véletlenül épp Oroszországgal határos a rész, ahol a "szabadságharc" folyik!)" Jól mondod Oroszországgal HATÁROS!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezért várjuk a választ, mit keresnek ukrajnában angolul beszélő amerikai magán zsoldosok?????????? 10 EZER KM is határosnak számít földrajzban?
istu
2015. február 18. 18:24
Istenem ez a sok bölcsész hozzászóló. Etika előadáson voltatok amikor fiatal nők tömegsírjait megtalálták? Már közel egy éve folynak a harcok. Komolyan ez a konfliktus legetikátlanabb és legembertelenebb esete? Nem biztosítanak az ellenségnek fegyveres elvonulást? Cukorkát ne adjanak nekik?
neuhistoriker
2015. február 18. 17:17
"@Lone Wolf Te mit kotorászol a zsebemben?" Tudod, ez amolyan zsidó szokás.
Akitlosz
2015. február 18. 17:01
Hát az egyrészt siker lesz a szakadároknak, ha Debalcevó felszabadul, de az viszont kudarc, hogy nem tudták megakadályozni a kitörést. Ha sikerült volna a körülzárt erőket megsemmisíteni vagy fegyverletételre bírni az az egész háború kimenetélét befolyásoló siker lett volna. Így azonban az ukránok is sikerként adhatják el a visszavonulásukat és nem törnek meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!