Volt idegenlégiósok is harcolnak az Iszlám Államban

2015. január 21. 18:23

Tucatnyi volt francia katona harcol jelenleg a dzsihadisták oldalán Irakban és Szíriában, közülük többen az Idegenlégió soraiban szolgáltak.

2015. január 21. 18:23

Tucatnyi volt francia katona harcol jelenleg a dzsihadisták oldalán Irakban és Szíriában, közülük többen a különleges erők vagy az Idegenlégió soraiban szolgáltak – állapította meg szerdán az RFI, a külföldre sugárzó francia közszolgálati rádióadó és a L,Opinion című liberális napilap. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter részben megerősítette az értesülést.

 
„A dzsihadista kaland által megkísértett volt katonák esete nagyon ritka – mondta a tárcavezető a francia kormány terrorellenes intézkedéseiről szóló sajtótájékoztatón. – A francia katonai biztonsági szolgálat (DPSD) fokozni fogja az éberségét és a DPSD eszközeit meg fogjuk erősíteni.”  
 
Az RFI szerint a dzsihádra jelentkező francia katonák többsége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet soraiban harcol. Egyikőjük egy tucatnyi franciából álló csoport parancsnoka, amely a Szíria észak-keleti részén található Deir ez-Zór térségében harcol.      
 
„Mások a robbanószerekhez értenek. Húsz év körüli fiatalokról van szó. Van, aki közülük (a keresztényről a muzulmán hitre) áttért, mások muzulmán-arab kultúrájúak” – olvasható a rádió honlapján közölt cikkben. Többen közülük korábban az Idegenlégió kötelékéhez tartoztak vagy ejtőernyősök voltak. Ezen dzsihadisták közül egyesek maguk közölték a közösségi oldalakon, hogy korábban francia katonák voltak.  
 
A L,Opinion azt írta, hogy egyikük a délnyugat-franciaországi Bayonne városának 1-es számú tengerészgyalogsági ejtőernyős ezredénél szolgált, ami a francia hadsereg egyik elitalakulata, s a különleges erők parancsnokságához tartozik.  Ennél az alakulatnál a katona kommandós képzést kapott. 
 
Ez az észak-afrikai családból származó férfi a lap internetes oldala szerint öt évig szolgált a francia különleges elitalakulatnál, aztán pedig egy biztonsági cég megbízásából az Arab-félszigeten olajtelepeken dolgozott. „Ezen idő alatt radikalizálódott fokozatosan, szakállt növesztve és az iszlamista ideológiát magáévá téve” – tette hozzá a lap, amely úgy tudja: a férfi az elbocsátását követően utazott Szíriába.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2015. január 21. 23:14
Miért is? Az idegenlégió az egy vasárnapi cserkészcsapat és nem zsoldos hadsereg? Ők a "hagyományaikhoz" híven csak "békeharcot" folytatnak?
Akitlosz
2015. január 21. 18:47
... és még sokan mások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!