Fegyveres mészárlás, tizenkét halott egy francia szerkesztőségben

2015. január 07. 12:47

Fegyveresek támadtak a francia Charlie Hebdo szatirikus magazin párizsi szerkesztőségére. Tizenkét halottról szólnak a hírek. Tanúk szerint két feketébe öltözött férfi lépett be kalasnyikovval a szerkesztőségbe, s ezután dördültek a lövések. „Senki nem támadhatja meg a szabadságot. Franciaország meg fogja találni a felelősöket” – mondta a francia elnök. Együttérzését fejezte ki Navracsics Tibor uniós biztos is.

2015. január 07. 12:47

A francia ügyészség a BBC tudósítása szerint arról számolt be: fegyveresek támadtak a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségére.

Az eset tanúi hosszas fegyverropogásról számoltak be, egy tanú szerint két feketébe öltözött férfi lépett be kalasnyikovokkal felszerelkezve az épületbe.

A mészárlásban tizenegyen vesztették életüket s négyen súlyosan sérültek – nyilatkozta Francois Hollande francia elnök. „Senki nem támadhatja meg a szabadságot. Tizenegyen vesztették életüket, de Franciaország meg fogja találni a felelősöket” – mondta az elnök.

Kora délután már 12 halottról szólnak a hírek, köztük két rendőrről. Az áldozatok közt van Stephane Charbonnier főszerkesztő és az AFP szerint a lap három rajzolója, Jean Cabut, Bernard Verlhac és Georges Wolinski is. A beszámolók szerint a támadók tökéletesen beszéltek franciául és volt náluk gránátvető is. A Guardian három támadóról ír, a negyedik a sofőrjük. A könnyebb sérültek száma húsz.

A támadás nyomán a francia kormány a legmagasabb fokozatra emelte a készültségi szintet a főváros térségében.

A BBC szerint már kifejezte felháborodását és együttérzését többek közt Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit kormányfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Matteo Renzi olasz kormányfő is. Navracsics Tibor Twitter-üzenetben szögezte le: sokkolta a támadás híre. „Gondolatban az áldozatokkal és családjaikkal vagyok. A francia nép mellett kell most állnunk” - írta az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja.

Kurt Westergaard, a lapban újraközölt Mohamed-karikatúrákat rajzoló dán karikaturista azt nyilatkozta, reméli, hogy a muszlim világ többsége elítéli a támadást.

A Charlie Hebdo sok vitát váltott ki korábban a tartalmaival, a legutóbbi tweetje az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Baghdadiról szólt.

Egy háztetőről felvették a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségét ért, 12 áldozatot szedő támadás egy részletét.

Összesen 595 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Willard
2015. január 08. 13:27
Az iszlám megverekszik a kereszténységgel, miközben az illuminátusok a páholyaikból vigyorognak.
Willard
2015. január 08. 13:24
Az avasi bokszosoknak ugyan hogyan lehetne saját államuk? Ott ki dolgozna, hogy a büdzséből teljen nekik a havi segélyre?
SwordFish
2015. január 08. 10:11
Gondolom, megint az Iszlám állam nevében, mi, meg Allah Akbár!? Kik is hozták létre az Iszlám államot és kiknek az érdeke, hogy Európában háború legyen? Költői kérdés , tudom.
basatu
2015. január 08. 08:36
Háború a civilek ellen,ez folyik most is,sajnálatos hogy vétlen áldozatokkal is.De mint tudjuk ez az újság kiprovokolta ezt a támadást is, de vajon kik vannak a háttérben akiknek érdekében áll hogy mecseteket bombázzanak,kifigurázzanak más vallásokat,azaz provokáljanak?Nos egyszerű a válasz ,azoknak áll érdekében akik pénzt remélnak,a kevésből sokat,ezek a vad kapitalisták akik kezdig elveszíteni azt a világhatalmat amit pénzel vérrel,mások vérével szereztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!