Kína már nem védené meg Észak-Koreát

2014. december 02. 13:24

Kína adott esetben nem fogja megvédeni Észak-Koreát, és nincs már olyan, hogy szocialista tábor – jelentette ki a kínai hadsereg nyugalmazott tábornoka, a nankingi katonai körzet parancsnok-helyettese a Global Times című napilap kínai nyelvű változatában, a Huancsiu Sipaóban.

2014. december 02. 13:24

Vang Hung-kuang, a népfront országos bizottságának tagja úgy vélekedett, hogy Peking nem avatkozna be, ha a phenjani rezsim összeomlana vagy háborúba keveredne. Ha Észak-Korea összeomlásra ítéltetett, akkor az ellen Kína sem tehet semmit – jegyezte meg. Vang nem először fogalmazta meg véleményét az észak-koreai helyzetről kínai katonai szemszögből, és több cikket is írt már a nacionalista hangvételéről ismert lapba. A tábornok korábban határozottan kijelentette, hogy Észak-Korea nukleáris leszerelése egyértelmű érdeke Kínának, mert az a térségi stabilitás feltétele. Egyenesen azt állította, hogy csak akkor fejlődhet a két ország közötti kapcsolat zökkenőmentesen, ha Phenjan felhagy atomprogramjával. Ennek elérése pedig a kínai diplomácia sikerének igazi tesztje.

Vang hevesen kikelt magából idén márciusban is, amikor Észak-Korea keleti partjairól két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki kísérletképpen Japán irányába, s az egyik röppályájának vonalán haladt el hat perccel később a China Southern kínai légitársaság Tokióból Senjangba tartó repülőgépe 220 utassal a fedélzetén. Phenjan azonban a kísérletről nem értesítette szomszédját. Vang legfrissebb cikkében megállapította, hogy Peking képtelen befolyásolni a Koreai-félsziget helyzetét, és nem is kíván semmiféle új háborúban részt vállalni. Kínának nincs szüksége arra, hogy tüzet csiholjon, majd megégesse magát – jegyezte meg. „Nincs már olyan, hogy szocialista tábor. (Ezért) nincs szükség arra, hogy a fiatal kínai generáció egy másik országért harcoljon” – fogalmazott.

A tábornok mindazonáltal nem értett egyet Phenjan démonizálásával vagy az emberi jogok ürügyén a belügyeibe való beavatkozással. Hazája és Észak-Korea viszonyát illetően megjegyezte, hogy álláspontja szerint Pekingnek nem kell túlságosan kedvesnek lennie Phenjanhoz, de nem is kell teljesen magára hagynia.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. december 02. 15:16
Kétlem, hogy Kína örülne neki, ha Észak-Korea elbukna, ami azt is jelentené, hogy amerikai csapatok vonulnának fel közvetlenül a kínai és az orosz határhoz. Mert ha Dél-Korea bekebelezné Észak-Koreát, akkor az bizony ezzel járna. Az amerikaiak szorítanának még egy újabbat a stratégiai bekerítésen. Ahol a "szocialista tábor" összeomlik oda benyomul Amerika. Egy nyugalmazott tábornok nem biztos, hogy jól átlátja a világpolitikát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!