Eldurvult a tüntetés Kairóban Mubarak felmentése után

2014. november 30. 12:53

Demonstráció kezdődött Kairó központjában, miután szombaton felmentették Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt a 2011-es forradalom alatt történt emberölések miatt indult büntetőperben. A tüntetés eldurvult, az összecsapásoknak legalább két áldozata és tucatnyi sérültje van.

2014. november 30. 12:53

Legkevesebb két, emberi jogi források szerin három ember meghalt és tucatnyian megsérültek a Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök ellen hozott felmentő ítélet után kezdődött összecsapásokban Kairó központjában.

Az áldozatok között volt egy tizenhárom éves fiatal is – jelentette a Hisám Mubarak emberi jogi kérdésekben illetékes kutatóközpont, amely szerint az egyik agyonlőtt tüntetőt a szemében, a nyakán, illetve a mellkasán érte találat. A híradások szerint a sérültek közül öten tüntetők, a többiek rendőrök. Megsérült a kairói biztonsági szolgálat igazgatója is.

A rendőrség közel száz embert – köztük négy egyiptomi újságírót – állított elő a Tahrir tér környéki összetűzések idején. Az egyiptomi sajtó szerint a rendvédelmi erők fellépését megelőzően a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai vegyültek a tüntetők közé, és a békés demonstráció erőszakossá vált.

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt szombaton felmentették a 2011-es forradalom alatt történt emberölésekkel kapcsolatos vádak alól. A kairói rendőrakadémia épületében tartott tárgyaláson a Mubarak-éra utolsó belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, valamint a belbiztonsági szolgálatok hat magas rangú tisztségviselőjét is ártatlannak nyilvánították.

Az ítélet kihirdetése után a tüntetők összeütközésbe kerültek a rendőrökkel, akik először könnygázzal és vízágyúkkal, majd sörétes lőfegyverekkel próbálták feloszlatni a legalább ezer-, egyes források szerint háromezer fős tömeget.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyar Szörf Club
2014. november 30. 19:53
Régen Egyiptom az egyik legbiztonságosabb uticél volt, mára megfordult a helyzet...
Rezs Imi
2014. november 30. 18:27
Jobbikos buzik, én a helyetekben inkább Orbán Vezéretek életéért aggódnék... a faszt foglalkoztok távoli országokkal, amikor a falu határát sem láttátok még...
ceres
2014. november 30. 15:45
Az egyiptomi hadsereg elitjét amerikában oktatják és korrumpálják.--Az egyiptomiak ma már többen vannak mint a németek, de a sivatagi területek miatt Egyiptom területének 5,5 százalékára koncentrálódik a lakosság. Több mint 80 millió ember egy relatíve mikroszkópikus méretű lakható területen.
Akitlosz
2014. november 30. 13:40
Érdemes volt ám Egyiptomban is arab tavaszozni. Cseberből vederbe kerültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!