Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Macedónia a Déli Áramlat és az EU között választhat

2014. október 24. 13:47

Macedóniának vissza kell lépnie a Déli Áramlat megépítésétől, vagy újra kell tárgyalnia az erről szóló megállapodást, hogyha az EU tagja akar lenni - írja az EUobserver. Ezt az Európai Energiaközösség elnöke, Janez Kopac üzente meg a dél-európai országnak.

2014. október 24. 13:47

Macedónia a Gazprommal tárgyalt arról, hogy a Szerbián, Bulgárián és Magyarországon át Ausztriába tartó orosz Déli Áramlat vezetékének legyen leágazása Macedónia felé is. Az EU ellenzi a Déli Áramlat-projektet, ennek megfelelően a bécsi székhelyű, EU-s, valamint nyugat-balkáni országokat, valamint Ukrajnát és Moldovát tömörítő Európai Energiaközösség vezetője megüzente Skopjénak: nem lehet az EU tagja, ha ragaszkodnak a Déli Áramlat megépítéséhez. Janez Kopac szerint a Gazprommal kötött megállapodás nincs összhangban az uniós joggal.

Az EU szerint jelenlegi formájában a Déli Áramlat-projekt sértené az EU monopóliumok ellen hozott törvényeit. Magyarország Rogán Antal javaslatára pár napja fogadott el egy törvénymódosítást, mely alapján akár az EU beleegyezése és nemzetközi tárgyalások nélkül is megépítheti a gázvezeték hazai szakaszát.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. október 25. 14:54
Áljen az EU-s demokrácia, éljen a szabad gondolkozás, éljen az EU
DrPepper
2014. október 24. 21:27
"... AUSZTRIÁBA tartó orosz Déli Áramlat ...A BÉCSI székhelyű... Európai Energiaközösség..." Nincs ennek valami leírhatatlan bukéja? Konkrétan abból az országból szopatják őket, ahová a vezeték fut?? Ez azért nem semmi!
1120
2014. október 24. 19:07
Mióta lett a nyílt zsarolás EU-konform módszer? Lemaradtam valamiről? SZÉGYEN!!!
Csigorin
2014. október 24. 16:42
De ugye az EU nem Moszkva.... Amugy valoban nem, ilyan pofatlan pokhendi semmibeveveset a nemzeti fuggetlensegnek meg Moszkva se engedte meg maganak soha, legalabb arra vettek a faradsagot hogy nemhivatalosan, a szinfalak mogott kozoltek pirostelefonon hogy mit illik gondolnia az adott orszagnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!