Társadalmi szervezetnek tekintik az oroszok a krími tatárok parlamentjét

2014. szeptember 23. 17:08

A Krím félsziget vezetése ultimátumot szabott a medzslisznek, az ottani tatárok képviseleti szervének, hogy az orosz törvényeknek megfelelően vétesse magát nyilvántartásba. A tatárok erre úgy reagáltak: hogy nem áll szándékukban nyilvántartásba vetetniük magukat társadalmi szervezetként, mert nem tartják magukat annak.

2014. szeptember 23. 17:08

A Krím félsziget vezetése ultimátumot szabott a medzslisznek, az ottani tatárok képviseleti szervének, hogy az orosz törvényeknek megfelelően vétesse magát nyilvántartásba – írta a Vedomosztyi című orosz napilap kedden.

Szerhij Akszjonov, az Ukrajnától márciusban Oroszországhoz elcsatolt  terület ügyvivő államfője hétfőn kijelentette, hogy készen állnak a párbeszédre a medzslisszel, de csak akkor, ha az betartja az orosz szabályozást. A politikus szerint a krími tatárok képviseleti szerve sohasem működött jogi keretek között, sem Ukrajnában, sem Oroszországban. Jekatyerina Poloncsuk, Akszjonov sajtószóvivője a Vedomosztyinak azt magyarázta, hogy a társadalmi szervezetek „nem lóghatnak csak úgy a levegőben”, valamire alapozniuk kell tevékenységüket.

Zair Szmedljajev, a krími medzslisz titkárságvezetője ugyanakkor azt közölte a befolyásos orosz üzleti-politikai lappal, hogy nem áll szándékukban nyilvántartásba vetetniük magukat társadalmi szervezetként, mert nem tartják magukat annak. „Nem vezet sehova az a próbálkozás, hogy a medzsliszt a több ezer társadalmi szervezettel egyenlővé akarják tenni. A medzslisz a krími tatár nép képviseleti szerve, amelyet egyebek között a krími Legfelsőbb Tanács (a helyi parlament az ukrán fennhatóság alatt) is elismert”. Szmedljajev szerint ugyanakkor tárgyalni kell a hatalommal az együttműködés új formáiról és ebben a nemzetközi jogi szabályozásra kell támaszkodni.

A krími tatárok képviseleti szervének munkatársa azzal sem ért egyet, hogy a hatalom a medzsliszt nemzeti kisebbségként kezelje. „Tősgyökeres nép vagyunk, amely saját területén él” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy az ukrán törvényhozás márciusban ezt elismerte.

A hivatalos adatok szerint a Krímben március 16-án tartott népszavazáson voksolók elsöprő többsége úgy döntött, hogy a terület és az ott lévő Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozzon. A krími tatárok medzslisze a szavazás ellen szólított fel annak idején.

Pavel Csikov, az Agora nevű orosz jogvédő szervezet vezetője szerint a medzslisz jelenlegi státusa nem akadályozza, hogy a krími vezetés és a szervezet párbeszédet folytasson egymással. Ilja Sablinszkij jogász, az orosz államfő mellett tanácsadói szereppel működő Emberi Jogi Tanács tagja közölte, hogy egy társadalmi szervezet állami nyilvántartásba vétel nélküli működése nem sérti az orosz törvényeket. Szerinte a konfliktus megoldása és a krími tatárokkal való együttműködés érdekében új törvényt kell alkotni Oroszországban.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2014. szeptember 24. 09:21
Hát ez szopó lesz az oroszoknak, visszanyalt az autonómia fagyi. A tatárok előbb éltek ott, mint az oroszok, mégsem akarják ugnazon a jogon elismerni ezt, amelyen kikiáltották a krími autonómiájukat. Álljon ez tanulságul mindenkinek, aki ész nélkül nyúl hozzá ilyen témákhoz.
cromwell
2014. szeptember 23. 20:20
Szidjátok itt az ukránokat, hogy nem tartják tiszteletben az oroszok jogait és tapsoltok a háborús orosz beavatkozásnak, mellette meg éljenzitek egy törzsgyökeres nép újbóli megsemmisítését.
cromwell
2014. szeptember 23. 20:18
A második világháború alatt Sztálin, mint megbízhatatlan népet az egészet kitelepítette. Ukrajna függetlenedése után elkezdtek visszatelepdni és most ezt kapják a nyakukba megint az oroszoktól. Gondolkodtok ti szerencsétlen agyamentek, mielőtt elkezdtek Sorosozni, mag örülni az olyan híreknek, hogy éppen a maradék visszaszerzett belső autonómiájukat semmisíti meg Putyin? Ez olyan, mintha annak örülnétek, hogy Románia betiltja az RMDSZ-t vagy kietelepiti a csángókat Bulgáriába vagy akárhova.
cromwell
2014. szeptember 23. 20:13
Jobbikos barmok, kezdek idegbajt kapni jobban tőletek, mint a verekedő feri hívő dk-s nyuggerektől. Gondolkodjatok már mielőtt írtok, dislikeoltok kisfaszom. A krími tatárok előbb ott voltak mint a oroszok vagy az ukránok. A Krím az ő területük volt, legalább a XIII. század óta. Türk (!) eredetű nomád népesség, így több közünk van hozzájuk, minta a szláv oroszokhoz és ukránokhoz. A földjüket a XVIII. században egy békét megsértve az orosz megszálják. Innentől kezdve a krímiet erőszakosan elkezdik szlávokkal betelepíteni. "Az orosz polgárháború során Kun Bélára bízták a Krím-félszigeten a bolsevik uralom megszilárdítását. Ez elsősorban a „vörösök” által elfogott „fehér” hadifoglyok ezreinek tömeges kivégzésében (forrás például Victor Serge) és a krími tatárok elleni etnikai tisztogatásban nyilvánult meg. Két éves működése egyes becslések szerint csak a tatárok között 60 000 áldozatot követelt.[5] Az atrocitásokat Kun Béla és Zemljacska, a krími régió párttitkára kezdeményezte."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!