Ewa Kopacz lehet az új lengyel miniszterelnök

2014. szeptember 15. 17:45

Megbízta a kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a lengyel parlament, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A kormányszóvivő megerősítette, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem kap posztot az új kabinetben, várhatóan Kopacz megüresedett székét foglalja majd el.

2014. szeptember 15. 17:45
Komorowski a Belweder elnöki palotában fogadta Ewa Kopaczot. Kopacz megbízását már pénteken, az államfő és a házelnök első, kormányalakítással kapcsolatos megbeszélése után bejelentette a lengyel elnök szóvivője. Előtte egy nappal Komorowski elfogadta Donald Tusk eddigi kormányfő lemondását, akit megválasztottak az Európai Tanács elnökévé.
 
Ewa Kopacz a jobbközép Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta kormánykoalíció közös jelöltje. A lengyel alkotmány szerint a megbízott kormányfőnek két héten belül, vagyis szeptember 28-ig kell bemutatnia kabinetje tagjait. Ezután Ewa Kopacznak újabb két hete van arra, hogy parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez elég az egyszerű többség. Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő úgy nyilatkozott hétfőn, az új kabinetről való szavazásra valószínűleg szeptember 27-én kerül sor. Kidawa-Blonska egyúttal megerősítette a Gazeta Wyborcza című napilap pénteki értesülését, miszerint Radoslaw Sikorski eddigi külügyminiszter nem lesz az új kormány tagja, valószínűleg a házelnöki poszt jut majd neki. Mint mondta, Sikorski – aki Lengyelország jelöltje volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára – új tisztségét nem alacsonyabb posztra való „menesztésként” kell értelmezni.
 
„Úgy gondolom, nagyon jó miniszter volt. Arra szeretnék emlékeztetni, hogy a szejm elnöke az állam második embere” – mondta. Ewa Kopacz hétfő délután Jan Vincent Rostowski volt pénzügyminiszterrel találkozott, akit a sajtó Sikorski utódjaként emleget.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2014. szeptember 15. 22:28
Az itteni Fidesz bohócok várhatóan a szarásig lehordják ezt a nőt, az nem számít hogy tegnap még azt sem tudták hogy a világon van. :DDDDD
KannibálTatárÚr
2014. szeptember 15. 19:49
De jó a lengyeleknek! B..zogathatják a miniszterelnöküket.
balbako_
2014. szeptember 15. 19:43
Aki a tisztelt levelezőtársak közül jobban ismeri a lengyel belpolitikát elmondaná mit kell tudni erről a hölgyről? Nem a Wikipédiája érdekel, hanem a jobboldali lengyelek véleménye.
pierre bayle
2014. szeptember 15. 19:19
Remélem, nem mindenhol kopacz :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!