Orosz tankok járnak Mariupolnál

2014. augusztus 29. 08:42

Hatvan orosz tank van az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében – jelentette az ukrán katonák beszámolója alapján egy ukrán tévé. Egy katonai szakértő szerint – egyelőre – nem jelentős az orosz erők létszáma az országban. A NATO műholdfelvételeket tett közzé, amelyeken orosz csapatok láthatók Ukrajnában. A donyecki lázadók fehérorosz javaslatra hajlandók lennének tárgyalni.

2014. augusztus 29. 08:42

Ukrán sajtójelentések szerint már Mariupolnál, az Azovi-tengernél járnak az orosz tankok. A csütörtökön elfoglalt Novoazovszk városából eddig 60 harckocsi érkezett Mariupolba, ahol újabb hídfőállásokat építenek ki – tudatta az ukrán TSZN televízió. A televíziónak nyilatkozó ukrán katonák azt állították, hogy nem szakadárok támadják őket, hanem hivatásos orosz katonák. „Egyértelműen orosz invázióról van szó. Erről meggyőződtünk tegnap, amikor Novoazovszkba orosz zászló alatt nyomultak be a harckocsik” – mondták. Az ukrán fegyveres erők tagjai arra panaszkodtak, hogy nincs megfelelő fegyverzetük, amivel felvehetnék a harcot az előrenyomuló harckocsikkal szemben.

Közben Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő, az Információs Ellenállás nevű szervezet koordinátora Facebook-oldalán közölte: a Kijev által terrorellenesnek nevezett erők aláaknázzák Mariupol környékét, hogy megállítsák az ellenséges harckocsikat. Timcsuk két orosz harckocsi zászlóalj ukrajnai jelenlétét erősítette meg, továbbá három taktikai, és 8-10 diverziós felderítő csoportét. A szakértő szerint ez a katonai jelenlét létszámában nem nevezhető jelentősnek, ugyanakkor rámutatott arra, hogy Oroszország küldhet újabb csapatokat. Ezért szerinte ez csak úgy akadályozható meg, ha az ukrán fegyveres erők mielőbb megsemmisítik az ukrán területen lévő orosz egységeket.

Szemtanúk szerint Oroszországból három hadoszlop hatolt be Luhanszk városába, összesen 250-300 katonai járművel. Ezt a harcok alakulását nyomon követő  Prava Szprava (Igaz Ügy) nevű civilszervezet vezetője, Dmitro Sznehirjev közölte helybeliektől, illetve szervezete tagjaitól származó információkra hivatkozva.

A NATO egyik magas rangú tisztje, Niko Tak csütörtökön azt közölte, több mint ezer orosz katona van Ukrajnában. A NATO műholdfelvételeket is közzétett, amelyeken az Ukrajnában lévő orosz fegyveres erőket lehet látni: légvédelmi rendszereket, tüzérséget, tankokat és páncélozott szállító járműveket – írja az Index.

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Amerika hatszáz katonát küld hadgyakorlatra Lengyelországba és a balti államokba, hogy megnyugtassa európai szövetségeseit. Ez már nem az első ilyen hadgyakorlat lesz az ukrajnai konfliktus kezdete óta.

A Fehér Ház közölte, hogy az amerikai elnök rövidesen Európába – Észtországba, valamint Nagy-Britanniába – látogat, hogy az Egyesült Államoknak a NATO-szövetségesek biztonsága melletti elkötelezettségét. Obama szeptemberre meghívta Washingtonba Porosenko ukrán elnököt.

A magyar külügy az eseményekre úgy reagált, hogy amennyiben beigazolódnak azok a hírek, hogy orosz reguláris csapatok behatoltak Ukrajna területére, azt a válság súlyos eszkalációjának tekintik.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva leszögezte: nincs bizonyíték orosz csapatok ukrajnai behatolására és jelenlétére.

A kelet-ukrajnai harcok során két ukrán egység is dezertált, másokat pedig körbezártak a szakadárok. Putyin felszólította a szakadárokat, hogy engedjék el az ukrán katonákat: a szakadárok nyitottak is egy folyosót erre a célra, azonban mikor az ukrán katonák távozni akartak, rájuk lőttek. A parancsnok szerint sürgős erősítésre van szükségük.

Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok vezetője Putyin felszólítására feltételekkel hajlandó lett volna a katonákat elengedni, a luhanszkiakat vezető Alekszej Mozgovoj azt mondta: „az a mi belügyünk, hogy kiengedjük vagy sem a katlanokból az ott körülzárt gyalázatos alakokat. Mint tanácsot, elfogadhatjuk, megköszönhetjük, de majd a saját magunk módján cselekszünk”.

Andrij Purgin, a „donyecki népköztársaság” miniszterelnök-helyettese közölte az Interfax orosz hírügynökséggel: vezetésük elfogadhatónak tartja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő javaslatát, hogy az Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport állandó tárgyalásainak színhelye Minszk legyen.

Hozzátette, hogy a béketárgyalások időpontja még nincs kitűzve. „Lukasenka javaslata jó, most meg kell határozni annak formáját, és ki kell tűzni az egyeztetés időpontját” – mondta.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. augusztus 29. 20:58
Mi van, mostanra megjavultak az amerikai műholdak? Mert a malajziai gép lelövéséről nem tudtak ilyen képeket produkálni. Persze ebből sem derül ki semmi, mert nincs rajtuk orosz zászló.
Orbán Páván
2014. augusztus 29. 15:03
Az amcsi engedni fogják hog ha Texas vagy egy másik állam ki akar vállni. Mert már beszélnek róla hogy több állam ki akar
Peter8811
2014. augusztus 29. 14:59
Menetrend szerint?
Orbán Páván
2014. augusztus 29. 14:58
"Ha ezek után Merkel nem ébred fel " Merkel egy cion báb, egy kommunista Stasi ügynök lánya Csak el kell olvasni az életrajzát, az NSZk-ból "disszidáltak az NDK!! -ba vilaghelyzete.blogspot.fr szerint hitler lánya, rocsildék embere
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!