Döntött a német kormány: szigorítják az uniós bevándorlás szabályait

2014. augusztus 28. 11:07

Az EU-tagországokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorításáról döntött szerdán a német kormány. Legfeljebb fél évig maradhatnának az országban a munkakeresés céljából érkező uniós munkavállalók, egyébként nem kérhetnek szociális segélyt, ha nem találtak munkát. Akik visszaélnek a szociális juttatásokkal, azokat kitiltják az országból.

2014. augusztus 28. 11:07

A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.

    

A kormány szándéka szerint az új szabályok már az idén életbe lépnek. A belügyminiszter és a munkaügyi miniszter a javaslatcsomagot bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a munkaerő szabad áramlása az európai egységfolyamat legfontosabb vívmányai közé tartozik és Németország érdekét szolgálja, ezért azt nem szabad korlátozni vagy megkérdőjelezni, de a jogsértésekkel szemben fel kell lépni.

Rámutattak, hogy az EU-ból érkező bevándorlók túlnyomó többsége tisztességesen dolgozik, és foglalkoztatottságuk meghaladja a valamennyi bevándorlót jellemző foglalkoztatottsági szintet. Ugyanakkor a munkavállalási korlátozások lebontása, a munkaerő szabad áramlásának kiteljesedése visszaéléseket is eredményezett és gondokat okoz egyes városi önkormányzatoknak.

Visszaéléseket nemcsak bevándorlók, hanem német állampolgárok is elkövetnek, hiszen számos esetben előfordul, hogy visszaélnek a külföldiek kiszolgáltatott helyzetével és kizsákmányolják őket. Ezért a feketefoglalkoztatás és a munkaadói oldalon tapasztalható egyéb szabálytalanságok visszaszorításáért is tenni kell emelték ki.

A bevándorlókat érintő javaslatok között az a legfontosabb, hogy a munkakeresés céljából Németországba költöző uniós állampolgárok legfeljebb fél évig maradhatnának az országban, ha nem rendelkezek munkaviszonnyal. Akinek hat hónap alatt nem sikerül állást találnia, és ezért német közpénzből finanszírozott támogatásra szorulna, annak el kell hagynia az országot. A hatóságok továbbá kitilthatnák Németországból mindazokat az uniós bevándorlókat, akik törvénytelen eszközökkel csalással, adatok, dokumentumok hamisításával szereznek hozzáférést a szociális ellátórendszer juttatásaihoz, például munkanélküli támogatáshoz vagy családi pótlékhoz.

A kitiltottak visszatérését nehéz megakadályozni, hiszen az uniós állampolgároknak nem kell vízum az országba, a schengeni övezeten belül pedig határellenőrzés sincs. Ugyanakkor aki engedély nélkül tartózkodik az országban, az „rögtön bajba kerül”, amint kapcsolatba kerül a hatóságokkal vagy a közigazgatás bármely szervével emelte ki a belügyminiszter, utalva egyebek között a német állampolgárokra és külföldiekre egyaránt vonatkozó lakcím-bejelentési kötelezettségre.

Jelenleg nincs időbeli korlátja a németországi tartózkodásnak, kitiltani pedig csak külön eljárás révén lehet uniós állampolgárokat, és kizárólag a közrend, a közbiztonság vagy a közegészségügy veszélyeztetése miatt.

A szigorítást az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz gondot külföldi uniós állampolgárok ellátása, akiknek a képzettség vagy a nyelvtudás hiányossága miatt nincs esélyük az elhelyezkedésre, és szociális támogatást kérnek. A kormány tervei szerint külön fel kell lépni a családi pótlék jogtalan megszerzésére irányuló kísérletekkel szemben. A javaslat alapján az uniós külföldiek körében a kérelmező szülők vagy gondviselők, valamint a gyerek adószámát is csatolni kell a kérelemhez.

A kisebbik konzervatív kormánypárt, a CSU azt is szorgalmazta, hogy a németországi tartózkodás első néhány hónapjában egyáltalán ne fizessenek családi pótlékot az uniós külföldieknek, ez azonban nem férne össze az uniós joggal mondta Thomas de Maiziére belügyminiszter. Ugyanakkor – tette hozzá azt még vizsgálják, hogy lehet-e a támogatást a származási országban járó támogatás szintjén rögzíteni abban az esetben, ha a gyermek nem Németországban, hanem a hazájában tartózkodik.

Andrea Nahles munkaügyi miniszter kiemelte, hogy nincsenek pontos számok az uniós társállamokból érkező bevándorlók által elkövetett munkavállalási vonatkozású, illetve a szociális ellátásokat illető visszaélésekről. Ezért az új szabályok hatásait folyamatosan vizsgálják majd, és 2015 végén átfogó felülvizsgálat alá vonják a rendszert.

A 80 milliós Németországban 2013 végén 3,1 millió volt az uniós társállamokból származó bevándorlók száma (mind a 27 országot együttvéve), ami 10,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A leggyorsabban a román és a bolgár állampolgárok száma nőtt.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. augusztus 28. 12:13
Németországban ahol nagy a bürokrácia nagyon lassan mozdúl. Mikor a 90-es évek közepén észlelték elöszőr egyáltalán a fekete munkát előszőr elcsodálkoztak. Mikor a Berlini nagy épitkezési bumm ídején keleteuropai vállalkozok, mint alvállalkozok jelentek meg és az akkor még életben lévő kvota rendszer szerint alkalmaztak külföldi munkaerőt beindúlt a mutyizás, hogy a kvotát átlépve kiskapukat keresve a német főválalkozó cégek is rájőttek, hogy ez kifizetendő üzlet. Késöbb szinte minden területen és ágazatban jelen Volt a fekete munka, vagy a szürke. 2004 után meg mikor még élt a kvota németországban virágzott a fkete foglalkoztattás, mikor a csatlakozott országok is alapithattak őnálló cégeket általában német stromanokon keresztül virágzott az üzlet. 2011-től mikor teljesen felszabadúlt a kvota rendszer sőt bárki vállalkozhatott, sőt más eus ország cégei is tevékenyhettek teljesen azonos joggal pályázhattak őnkormi és állami beruházásokra eltorzitották a német munkaerő piacot és versenyelőnyben voltak az általuk alkalmazott anyaországi munkaerő alkalmazása által, mivel szerződéses és bérelt munkaerő alkalmazása kedvezöbb Volt, mert töredékét adózták a német gazdaságnak. A németek és főleg a kis és közepes vállalkozásoknak okozott kár miatt már tiltakoztak a kameráknál. Utobbi ídőben nagyon sok razziát is tartottak a külömböző épitkezéseken és élelmiszer feldolgozoknál ahol tömegével találtak szabálytalanságokat. A másik a helyi őnkormányzatok szociális büdéjének fenntarthatatlansága okozta ami szintén a németekben idegenellenes reakciókat váltott ki. A kormánynak lépnie kellett, mivel a válság óta a émetek életszivonala már érezhetően is rosszabodik a korábban megszokot jóléthez képest. Persze ez nekünk furcsának tünik, de az kell figyelembe venni, hogy a németek a saját fogyasztói kosarukhoz mérik őnmagukat, mig Mink a devizaárfolyam adta nyereséget veszük figyelembe és ezt hasonlitjuk a Magyar fogyasztói kosárhoz ami egy torz képet ad. Ez valóban egy virtuális állapot a német viszonyokhoz. Akkor lenne reális a dolog, ha egész egszisztenciális életünket német viszonyokhoz kellene alkalmazi a mostani ideglenes keresethez, már nem is lenne olyan rozsás a helyzet.
Eltünt
2014. augusztus 28. 11:54
Bevándorlás szigorítását a magyar kormány is alkalmazza,nehogy már a németek át dobják nekünk az általuk kitiltott bevándorolni szándékozókat ,.Nyugat meg köpköd minket ha nem fogadjuk be ,köteleznek bennünket mindenféle szabadság jogok megvonásával.Amit a németek franciák megtehetnek a mi is .
Locassen
2014. augusztus 28. 11:40
Na, Európa végre kezd magához térni. A canterbury érsek nyilatkozata a wannabe brit dzsihádistákról, a francia miniszterelnök személye, ez itt fenn - végre teret nyerni látszik a józan ész.
egysegelem
2014. augusztus 28. 11:12
Jogos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!