Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Feloldották a Csap-Kijev főút blokádját a mozgósítás ellen tiltakozók Munkácsnál

2014. július 29. 21:12

Megszüntették a Csap-Kijev főút blokádját a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosok a Munkács melletti Beregrákos (Rakosino) községben, így kedd este újraindult a forgalom a magyar határt az ukrán fővárossal összekötő nemzetközi autóúton.

2014. július 29. 21:12

Megszüntették a Csap-Kijev főút blokádját a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosok a Munkács melletti Beregrákos (Rakosino) községben, így kedd este újraindult a forgalom a magyar határt az ukrán fővárossal összekötő nemzetközi autóúton.

 
A hatalmas közlekedési fennakadásokat okozó, még hétfőn létesített útakadályokat a beregrákosi és környékbeli falvak lakói azt követően kezdték felszámolni, hogy délután a helyszínre érkezett Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója és tárgyalt a tüntetőkkel. A megye vezetője megígérte, hogy az ukrán parlament kárpátaljai képviselőinek közreműködésével továbbítja Olekszandr Turcsinov házelnökhöz a helyi lakosok beadványát, amelyben azok a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás módosítását kérik. Luncsenko arról is biztosította a tiltakozókat, hogy a besorozottak közül senkit nem fognak akarata ellenére a kelet-ukrajnai háborús övezetbe vezényelni.
 
A kormányzóval történt találkozó után a tüntetők két útakadályt megszüntettek, míg az utolsót, a harmadikat csak azt követően számolták fel, hogy rendkívüli ülést tartott a községi tanács (közgyűlés), amely úgy döntött, hogy megvárják az ukrán parlament csütörtökre összehívott rendkívüli ülését, és amennyiben nem születik kedvező döntés a beadványuk ügyében, pénteken folytatják az útblokádot.
    
 A Kárpátalja négy járására kiterjedő útlezárásos tiltakozó akciókkal kapcsolatban Luncsenko kijelentette: „ha még egy napig nem tudtuk volna kezelni a helyzetet, akkor annak ellenőrzése kicsúszott volna a kezünkből”. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai helyzet destabilizációja is útblokádokkal kezdődött. „Én is szerettem volna azt mondani a beregrákosi embereknek, hogy a kárpátaljai lakosokat nem fogják behívni a hadseregbe, de ezt kormányzóként nem tehettem meg, miközben vannak, akik ilyen felelőtlen ígéretekkel hatalmas politikai tőkét kovácsolnak maguknak” – mutatott rá Valerij Luncsenko.
 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 30. 00:39
Inkább egy második frontot kellene nyitni az ukrán puccsisták hátában. Hamar tárgyalásra lehetne kényszeríteni az ukrán puccsista rezsimet.
A söpredéket el kell söpörni!
2014. július 29. 21:37
Olvasgattam korábban a CIA World Factbook online lexikont(?): ott rengeteg országnál van arról rovat, hogy kikkel szemben milyen területi követelése van, hivatalosan be van jelentve, a nemzetközi közösség előtt ismert igények, ettől még nem háborúznak az érintett felek. (Pl.Japánnak több szomszédjával is vannak vitatott területei.) Nem tudom, nem értem, mi miért nem nyilvánítottunk ki ilyesmit hivatalosan a rendserváltáskor
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!