Szorosabban együttműködne Kínával Szijjártó

2014. június 08. 11:21

A kormánybiztos Ningpóban elmondott beszédében azt szorgalmazta, hogy Kína és Kelet-Közép Európa szorosabb gazdasági együttműködést valósítson meg.

2014. június 08. 11:21

A közép- és kelet-európai országok és Kína szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazta Szijjártó Péter, a magyar-kínai kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos Ningpóban – közölte Fülöp Judit, a kormánybiztos sajtófőnöke vasárnap az MTI-vel. A kormánybiztos a Kína és Kelet-Közép-Európa közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködésről tartott csúcstalálkozó plenáris ülésén elhangzott angol nyelvű felszólalásában elmondta, hogy Európának komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, a bezárkózás nem jó megoldás, ezért sürgette a két európai térség és Kína szorosabb gazdasági együttműködését. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kereskedelmi forgalom jelentős részét nagy multinacionális vállalatok bonyolítják, ezért olyan intézkedéssorozat kidolgozását kezdeményezte, amelynek következtében a kis- és közepes vállalatok növelhetik exportjukat Kínába. Szijjártó Péter javaslatot tett arra is, hogy a régió országai csatlakozzanak a kínai és a magyar Eximbank által létrehozott 500 millió dolláros közép-európai befektetési alaphoz.

A csúcstalálkozón Szijjártó Péter megállapodott Stevan Nikcevic szerb kereskedelmi államtitkárral a két szerb-magyar határátkelő – Röszke-Horgos és Bácsszentgyörgy-Rastina – megépítésének felgyorsításáról. Megbeszélést folytatott Arben Ahmetaj albán gazdasági és kereskedelmi miniszterrel is, a tárcavezetőt biztosította arról, hogy a magyar kormány támogatja Albániát az európai integráció folyamatában. Mile Janakieszki macedón közlekedési és távközlési miniszterrel arról egyeztetett a kormánybiztos, hogyan lehetne magyar cégeket bevonni a macedón villamosenergia-hálózat modernizálásába.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 09. 00:44
Szorgalmazta? Az ám a kemény munka! Szorgalmazni.
balbako_
2014. június 08. 18:34
Kínának van felvevő piaca, pénze, nosza!
liberálzöld.
2014. június 08. 18:20
Nagyon helyes! Még több bóvli cuccra, meg adócsaló kínaira van szükség. Nélkülük még a békemenet is a turkálóból öltözne. És fontos szempont tudni, hogy mennyivel legyen olcsóbb a magyar munkaerő, mint a kínai. A versenyképesség miatt, persze.
Shom_Ford_All
2014. június 08. 14:54
A magyar kormány némi pénzért lepaktálna az ördöggel is. Itthon nagyon a bal ellen vannak, Keleten meg gazsulálnak nekik. A gerincességet nem róluk fogják definiálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!