Szemben az EU-val: aláírtak az osztrákok a Gazprommal

2014. június 25. 11:08

Aláírta az OMV és a Gazprom a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről szóló szerződést kedden Bécsben, Putyin elnök egynapos ausztriai látogatása alkalmából. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság korábban a vezeték építésének felfüggesztését kérte.

2014. június 25. 11:08

Aláírta az OMV és a Gazprom a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről szóló szerződést kedden Bécsben.

A szerződés értelmében, amelyet Gerhard Roiss, az OMV vezérigazgatója és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója írt alá, a Déli Áramlat Ausztrián áthaladó szakasza 2017-től szállítja az orosz gázt az alpesi országba. A megállapodás aláírására Vlagyimir Putyin orosz elnök egynapos bécsi látogatása alatt került sor.
 
Korábban az Európai Bizottság (EB) politikai okok miatt a Déli Áramlat kivitelezésének felfüggesztését kérte. Az EB véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. A napokban az Európai Unió azt kérte Bulgáriától, hogy függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatait, amíg a vizsgálat ki nem deríti, hogy az orosz Gazprom beruházása valóban sérti-e az uniós jogszabályokat.
 
Az OMV kitart a Déli Áramlat építése mellett. A cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: Európa energiaellátását biztosító befektetésről van szó. Gerhard Roiss hangsúlyozta: a Déli Áramlat az európai jognak teljesen megfelel.
 
A Déli Áramlaton a tervek szerint 2015-től juttatják el az orosz gázt az európai országokba, így Magyarországra is. A vezetékrendszer a Fekete-tenger alatt, majd Bulgáriában, Szerbiában és Magyarországon keresztül kiépített, Ausztriában végződő szakaszokból áll majd.
 
A projekt várható költségét 45 milliárd dollárra becsülik az oroszok. A beruházással tovább erősödnének Moszkva energiaszállítói pozíciói, holott az Európai Unió éppen az orosz gáztól való függőséget kívánja csökkenteni, mivel szükségletének egyharmadát Oroszországból kapja. 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2014. június 25. 20:23
Az osztrákokat eddig sem nagyon érdekelték az EU ajánlásai, inkább a saját érdekeiket nézték. Például a NATO-ba sem léptek be.
Türelem
2014. június 25. 18:29
Kitört a pánik, az amerikai érdekek szócsövei mindenütt riadót fújnak. A legtekintélyesebb olasz gazdasági napilap, az Il Sole Venti Quattro Ore mai számában keményen támadja az osztrákokat, de már egy lépéssel előbbre is tekint. Az olasz újság rémlátomásként idézi meg Lavrov orosz külügyminiszter július 8-ra tervezett ljubjanai látogatását. A lap szerint ezen a megbeszélésen szlovén részről is csatlakoznak a Déli Áramlat megvalósításához. Szlovén részről már korábban is bírálták a Moszkva elleni szankciókat. Persze az olaszok is hallgatnak, hiszen az Eni érdekelt résztvevője a 40 milliárdosra becsült projektnek, no meg az olaszoknak is kell az orosz földgáz. A ljubjanai amerikai nagykövet, a belügyekbe történő beavatkozás látszatát is "kerülve" a Devnik című lapban kijelentette, hogy ez a pillanat nem alkalmas a látogatásra, s egyben figyelmeztet Szlovénia uniós kötelmeire. Vicces ugye? Azaz Washington mondja meg egy "szuverén" EU tagállamnak, hogy mikor és kit fogadhat. A gyarmatosítás finomabb formája, drónok még nincsenek Ljubjana felett. Az olasz vezető lap fenyegető hangon figyelmezteti az legutóbb csatlakozott kicsiket, hogy az EU az egy politikai projekt és nem egy közös piac. Budapestnek nincs miért panaszkodnia, a külföldi beavatkozás alól más "szuverén" országok sem mentesek. Hajrá Bécs, hajrá Ljubjana, no meg Budapest. Szegény hazaáruló ballibek, ekkora gombócot lenyelni...ott és itt is.
Stadionban láttalak meg
2014. június 25. 17:17
archer "állítólag meg lesznek fingatva a bankok" Ez a hogy állítólag Hiszem ha látom Félek a görögtől-fidesztől, még ha ajándékot hoz is
Stadionban láttalak meg
2014. június 25. 17:12
archer Azt kifelejtetted hogy az amicsik mikor adják vissza az indiánoknak az ellopott földjeiket - vagy legalább a magy részét, mikor adják viisza Texast Mexikónak, amit lovasrohammal foglaltak el és mikor fizetnek kárpótlást a négereknek a rabszolgatartásért? Vagy kárpótlás csak faji alapon és csak 1 bizonyos fajnak jár? Aki történetesen pont rabszolgakereskedők voltak (a legtöbbjük) annó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!