Cameron szavazást akar az EU-csúcson Juncker kinevezéséről

2014. június 22. 11:49

Szavazásra bocsátaná a jövő heti EU-csúcson a brit kormányfő, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke, akinek a személyéről egyébként konszenzussal szoktak dönteni. Cameron szerint, ha egyes EU-s vezetők nem hajlandól Junckeren kívül más jelölteket megfontolni, személyenkénti szavazásra van szükség.

2014. június 22. 11:49

A jövő heti EU-csúcson döntenek arról, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke. A jelöltek személyét általában konszenzussal fogadják el, de David Cameron most szavazásra bocsátaná a kérdést.

A BBC által vasárnap idézett brit kormányforrások szerint David Cameron ragaszkodna a személyenkénti szavazáshoz, ha a London által túlzottan föderalistának és ezért az EU-bizottság élére alkalmatlannak tartott luxemburgi Jean-Claude Juncker jelölését az őt támogató részvevők az uniós csúcstalálkozón megpróbálnák további vita nélkül elfogadtatni.

A BBC-nek nyilatkozó kormányilletékesek szerint ha megvan a politikai akarat arra, hogy konszenzus legyen a jelölt személyéről, akkor a döntést „el lehet és el is kell halasztani”. Ha azonban egyes EU-vezetők megfontolni sem hajlandók Junckeren kívül más lehetséges jelölteket, akkor a csúcstalálkozón szavazni kell – mondták a név nélkül idézett kormányzati források.

Az egyik illetékes szerint Cameron fontosnak tartja, hogy mindegyik vezető egyértelműen fejtse ki személyes álláspontját abban a fontos elvi kérdésben, hogy az Európai Parlamentre ruházzanak-e döntési jogköröket „zárt ajtók mögött született alkuval”.

A hivatalos brit vélemény szerint ugyanis Juncker megválasztásával az Európai Parlament legnagyobb, néppárti frakciójának akarata érvényesülne, és így a döntés az uniós állam- és kormányfőktől gyakorlatilag átkerülne az EP hatáskörébe.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó brit kormányforrások azonban gyakorlatilag elismerték, hogy Cameron elszigetelődött a luxemburgi politikus megválasztása elleni küzdelmében.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gregoripehh
2014. június 23. 10:50
Juncker lesz, mert őt akarja az EU. Konzervatív, mint Orbán. Akkora hülyeségeket még nem csinált, mint pl. a paksi szerződés, de nem szereti, ha belelátnak a kártyáiba. A baloldal azért támogatja, mert ő kapta a legtöbb szavazatot. Demokráciákban ez így van. MOn nem, és egy-két monarchiában sem.
zolka50.50
2014. június 22. 16:08
Juncker egy alkoholista, jellemtelen bunkó, csupán egy báb Merkel kezében. Ha megválasztják, még inkább a németek akarata fog érvényesülni az Unióban. Nem örülnék egy újabb Német Birodalomnak.
egysegelem
2014. június 22. 15:59
Cameronnak igaza van, szavazni kell es kesz, a torveny vilagosan rogziti a minositett tobbseg szabalyait, meglatjuk van-e tobbsegi tamogatas Juncker mogott. Viszont elvarom tole, hogy egy hang nelkul elfogadja, ha kisebbsegbe kerul az o velemenye es a tobbseg megis tamogatja Junckert. Ha demokratikusat jatszunk akkor ez is a resze ennek.
Csigorin
2014. június 22. 14:50
Anglia fellabbal mar igy is kinn van. Ha most ateroltetik Junckert, joesellyel ki is lep. Valoszinuleg nem is o lesz az egyetlen. Ha egyszer a domino eldol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!