Snowden: A britek a németek és az ausztrálok is cserélhettek adatot az NSA-val

2014. április 08. 19:15

A tavaly nyári amerikai lehallgatási botrány kirobbantója, Edward Snowden szerint a britek és az ausztrálok mellett a németek is cseréltek adatokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, az NSA-val. Snowden elmondta: a keresőprogramok azt is látják, ha valaki letölt valamilyen információt.

2014. április 08. 19:15

A brit és az ausztrál titkosszolgálat mellett a németek is cseréltek adatokat a globális elektronikus kémkedést folytató amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel, az NSA-vel – mondta kedden Edward Snowden, az NSA egykori, ma már orosz menedékjogot élvező munkatársa, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Strasbourgban ülésező tagjaival folytatott videó-távkonferencián.

Snowden elmondta, hogy az NSA rendelkezésére álló kereső programok, azok algoritmusai alkalmasak az egyének vagy embercsoportok internetes tevékenységének a felderítésére, egészen olyan mélységig, hogy valaki meglátogatott-e valamilyen weboldalt, illetve letöltött-e valamilyen információt.

A Snowdennel folytatott internetes párbeszéd strasbourgi résztvevőinek egyike, Hansjörg Geiger, a német szövetségi hírszerzés volt vezetője azt szorgalmazta, hogy a titkosszolgálatok állapodjanak meg egymással egyfajta magatartási kódexben. Szerinte a NATO-szövetségesek egymás elleni kémkedése megengedhetetlen, továbbá nem lenne szabad állami eszközökkel gazdasági kémkedést folytatni, nagy adatfolyamhoz való tömeges hozzáférést pedig csak az atomfegyverek továbbterjedése, illetve a terrorizmus elleni harcban lenne szabad engedélyezni. 

A beszélgetésben részt vett Gaudi Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki az MTI-nek úgy nyilatkozott: hozzászólásában kiemelte, hogy egyértelműen bebizonyosodott az Egyesült Királyság felelőssége a tömeges lehallgatásokkal kapcsolatban, követelte a felelősök megbüntetését, és azt, hogy következetesen szerezzenek érvényt az adatvédelmi előírásoknak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!