Romániának Ceaușescu kell

2014. április 11. 11:12

A román kormánypárti Jurnalul Nationalban közölt felmérés szerint a románok 69 százaléka mondta azt, hogy jobban él 1989 előtt, és 66 százalékuk szerint az emberek ma is megválasztanák Nicolae Ceaușescu-t elnöknek. A válaszadók 46%-a maga is megválasztaná az 1989-ben kivégzett kommunista vezetőt.

2014. április 11. 11:12

Megnyerné az államfőválasztást Romániában Nicolae Ceaușescu, a huszonöt éve kivégzett kommunista diktátor, ha indulhatna a novemberi voksoláson – közölte pénteken a Jurnalul National című, kormánypárti lap, a Digi 24 hírtelevízióban bemutatott szociológiai felmérést ismertetve. A kommunizmus iránti nosztalgiáról az IRES közvélemény-kutató intézet készített tanulmányt április elején egy 1300 fős, országosan reprezentatív mintán.

A válaszadók 69 százaléka mondta azt, hogy rosszabbul él mint 1989 előtt, és csaknem ugyanennyien (66 százalék) meg vannak győződve arról, hogy az emberek ma is megválasztanák Ceaușescut államfőnek. Arra a kérdésre, hogy ők maguk megszavaznák-e a „Kárpátok Géniuszát” (ahogy a 1989 előtti tévéhíradók hivatkoztak a volt diktátorra), ugyanannyian válaszoltak igennel, mint nemmel (46 százalék).

Ezek az arányok messze magasabbak, mint ahányan Románia jelenlegi politikusaira készülnek voksolni. Az IRES egy múlt havi választási közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 31 százaléka szavazna Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnökre, 12 százalékuk pedig Crin Antonescu liberális pártelnökre, ha most rendeznék az elnökválasztást – mutatott rá a Jurnalul National. Arra a kérdésre, hogy mi jut eszükbe a rendszerváltás előtti időszakról a legtöbb válaszadó (23 százalék) a „munkahelyek biztonságát” jelölte meg. A lehetséges válaszok listájából a „jobb életet” az alanyok 14 százaléka választotta, és alig 9 százalékuk jelölte meg a „szabadság hiányát”.

A felmérést végző intézet vezetője, Vasile Dancu szociológus a Digi 24 műsorában a kommunizmus iránti nosztalgiát azzal magyarázta, hogy az emberek jelenlegi személyes érvényesülésük és „megszépülő fiatalkori emlékeik” alapján ítélik meg a korszakot. Arra a kérdésre, hogy az alig 7 százalékos munkanélküliségű Romániában miért tartják a legtöbben a munkahely biztonságát a kommunista korszak legfőbb erényének, Dancu azt mondta: az emberek most valójában a tervezhető jövőt hiányolják, mert nem érzik magukat és családjukat biztonságban.

A szociológus szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az emberek ne tudnának elvonatkoztatni saját helyzetüktől és társadalmi szempontból értékelni a korszakot. Rámutatott: ezt jelzi az, hogy a legtöbben az 1989-es rendszerváltást jelölték meg Románia legkiemelkedőbb történelmi eseményeként, míg Erdély és a Román Királyság egyesüléséről hozott 1918-as Gyulafehérvári Határozat a második helyre szorult a rangsorban.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. április 11. 15:24
Ez mindenhol így van: a gondoskodó állam helyett jött a vadkapitalizmus, a biztos munkahelyet felváltotta a bizonytalan. Sokan úgy gondolják, még elnyomásban is jobb volt, ha nem kellett aggódni a megélhetésért. Egyvalami persze állandó maradt Ceauşescu halála után is: a nemzetiszocialista politika, a magyar kultúra kiirtásának, eltüntetésének – soha be nem ismert, de szinte mindenki által vallott – szándéka.
ottapont
2014. április 11. 14:04
A jelenség az ú.n. rendszerváltás és az eu-s 'gazdasági csoda' totális kudarca. Kórtünet.
celkereszt
2014. április 11. 14:04
Milyen jó, hogy nekünk van Orbán! Nem kell nosztalgiázni Rákosi vagy Kádár után.
Akitlosz
2014. április 11. 13:48
Talán mert Oláhország is annyit fejlődött 1989. óta, mint Magyarország. Azaz előre semmit, csak vissza. Miközben 25-szörösére nőtt az államadósság. Nem azért akartak az emberek rendszerváltást 1989-1990-ben, ami ma van, hanem azért, hogy belátható időn belül =20 év megközelítsük az ausztriai életszínvonalat. De nem csak, hogy ebből a világon semmi sem lett 25 év alatt, de már remény sincsen rá, hogy a következő 25 évben lesz. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!