Palesztina csatlakozott a Genfi Egyezményekhez

2014. április 11. 16:48

Első kérelmük benyújtása után huszonöt évvel csatlakozhatott Palesztina a Genfi Egyezményekhez, amely a háborús felek magatartását és a katonai megszállást szabályozza. Izrael ellenezte a lépést, mert álláspontja szerint nem létezik egységes palesztin állam és a lépés megnehezíti a béketárgyalásokat.

2014. április 11. 16:48

A Genfi Egyezmények a háborús felek magatartását és a katonai megszállást szabályozzák. Első tagsági kérelme benyújtása után huszonöt évvel Palesztina is csatlakozhatott az egyezményekhez. A folyamat azért tartott ilyen sokáig, mert a nemzetközi közösség sokáig megosztott volt abban a kérdésben, hogy létezik-e palesztin állam. Ez a kérdés gyakorlatilag eldőlt, mikor 2012 novemberében Palesztina "nem tag megfigyelő állam" státuszt kapott az ENSZ-ben.

Az ENSZ-főtitkár csütörtöki döntése alapján Palesztina az ENSZ további tizenhárom egyezményéhez is csatlakozik. Izrael emiatt szankciókat határozott el: elnapolják palesztin rabok elengedését és korlátozzák a palesztin hatóság tevékenységét Ciszjordánia egyes területein.

Izrael azért ellenezte a lépést, mert álláspontja szerint nem létezik egységes palesztin állam és a lépés megnehezíti a béketárgyalásokat. Az Index rámutat: Izraelt különösen aggasztja a Genfi Egyezmények megszállt területek gyarmatosítását tiltó rendelkezése. A zsidó állam szerint ezt nem lehet Ciszjordániára és a Gázai övezetre alkalmazni, mert a két terület szuverenitása megkérdőjelezhető. 

Izrael arra is hivatkozik, hogy Kelet-Jeruzsálem nem számít megszállt területnek tekinteni, mert a zsidó állam az állampolgári jogokat a városrész arab lakóira is kiterjesztette, még ha ezzel a lehetőséggel közülük kevesen is éltek. A nemzetközi közösség viszont nem fogadta el Kelet-Jeruzsálem izraeli bekebelezését.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. április 12. 12:04
Hehe! Egyes palesztin szervezetek Izraelben vezetett bankszámlái is "érintettek" az ügyben. /Reggeli híradás, franc tudja, melyik TV , mert mindenhonnan azonnal elkapcsolok, ha reklámozni kezd/.
FOB
2014. április 11. 19:00
Egy államnak nem csak attól állam, hogy annak nevezi magát. Van pl közigazgatása, infrastuktúrája, rendvédelmi szervei, reguláris hadserege, gazdasága stb, stb. Az "önálló" Palesztin államnak ezek közül milye van? EU, ENSZ, meg mindenféle segélyek nélkül egy hónap alatt éhen halnának.
kjkj945
2014. április 11. 18:12
Nevében állam lett Palesztina – Index, 2013. január 4. Palesztina[1] vagy Palesztin Autonóm Területek,[2] hivatalosan Palesztin Autonómia[3] jelenleg 127 ország által hivatalosan elismert de jure terület a Közel-Keleten. Területét Ciszjordánia és a Gázai övezet alkotja. Az ENSZ-ben megfigyelőként van jelen.
Akvínói akvavit
2014. április 11. 17:51
Ha lenne videókamera a budapesti izraeli nagykövetségen, azt látnánk, hogy Ilan Mor a faszát veri mindannyiszor, amikor egy palesztin gyereket lőnek hátba Gázában, a világ legnagyobb szabadtéri börtönében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!