Letette az esküt az RMDSZ-szel kiegészült román kormány

2014. március 05. 18:40

Băsescu próbálta froclizni az új Ponta-kormányt, azonban végül sikerült megegyezni: letette a hivatali esküt az RMDSZ-es miniszterekkel kiegészült román kormány. Az RMDSZ részéről Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesként és kulturális miniszterként, valamint Korodi Attila környezetvédelmi miniszterként került a kormányba.

2014. március 05. 18:40

Traian Basescu román államfő előzőleg bejelentette: megállapodott Victor Ponta miniszterelnökkel abban, hogy az új kabinet a parlament elé terjeszti megerősítésre politikai programját. Az államfő korábban alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg a kormányátalakítással kapcsolatban és meg akarta várni az ellenzék alkotmányossági óvásának elbírálását.

Băsescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán rámutatott, nem teljesíthetik Băsescu kérését, mert az ideiglenes miniszterekkel működő kormány nem vállalhat felelősséget a beiktatásra váró kabinet programjáért. Délután sikerült Băsescunak és Pontának megegyeznie abban, hogy beiktatják a minisztereket és majd az új kabinet fogja teljesíteni az elnök elvárását, elfogadtatva a parlamenttel is a magyar szövetséggel kiegészült kormány programját.

Băsescu a beiktatás előtt rámutatott: fontos, hogy az alkotmányossági óvást ettől függetlenül elbírálja a taláros testület, mert ilyen politikai helyzetre még nem volt példa Romániában. Kifejtette: korábban legfeljebb az fordult elő, hogy egy-egy párt kilépett a kormányból, de arra nem volt példa, hogy egy kormányátalakításnál új politikai alakulat csatlakozzék a koalícióhoz. Băsescu úgy vélekedett, bármilyen döntést is hoz az alkotmánybíróság, a taláros testületnek nem áll hatalmában a kormányt leváltani, azt csak a parlament tehetné meg.

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese – a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

Az eskütétel nyomán szerdán este hivatalba lépett az RMDSZ részvételével alakult új román kormány.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemjoe
2014. március 06. 08:32
Lássuk az RMDSZ újabb villantását.
ottapont
2014. március 05. 20:52
http://www.academiacatavencu.info/wp-content/uploads/2014/03/1a-ac-mariaj-udmr-usd-468x351.jpg happy ever after
Ursa Maior
2014. március 05. 19:27
Eddig mindig úgy gondoltam, hogy a FIDESZ túl keményen bánik az RMDSZ-szel: most már nem vagyok ebben biztos.
Mandi NER
2014. március 05. 18:53
S Brüsszelnek nincs kifogása az ellen, hogy a romániai miniszterek csak úgy esküt tesznek valami alkotmányfélére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!