Adevarul: Victor Ponta az RMDSZ foglya

2014. március 04. 11:30

Bírálták a független és az ellenzéki román lapok Victor Ponta miniszterelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kötött, a közös kormányzásról szóló megállapodását.

2014. március 04. 11:30

A független és ellenzéki román lapok kedden bírálták Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnöknek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) előző nap kötött, a közös kormányzásról szóló megállapodását, míg a PSD-hez közel álló lapok nem kommentálták az RMDSZ belépését a kormányba. A jobboldali Evenimentul Zilei vezércikke szerint Ponta becsapta választóit, akiktől 2012-ben RMDSZ-ellenes retorikával kapott bizalmat. A szerző felidézi, hogy 2012-ben Pontáék a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE) létrehozott magyar kar miatt nyújtottak be és fogadtattak el bizalmatlansági indítványt a jobbközép Ungureanu-kormány ellen, amelyben az RMDSZ is részt vett. Ilyen előzmények után a cikkíró felettébb cinikus magatartásának tartja, hogy a szociáldemokrata politikus most olyan megállapodással hívja kormányába az RMDSZ-t, amely magyar tagozat létrehozását irányozza elő a MOGYÉ-n.

Az RMDSZ kormányba lépésének rejtett csapdái című írás szerint elsősorban a székelyföldi románokat fenyegeti az, ha magyar prefektusok kerülnek egyes megyék élére. „Csak a helyhatósági határozatok törvényességét felügyelő prefektusok tudják megakadályozni, hogy a magyar többségű önkormányzatok olyan autonómiát szavazzanak meg maguknak, amilyet akarnak: ezt a székely zászlók elleni perek is bebizonyították” – véli az Evenimentul Zilei cikkírója. A kormánnyal és ellenzékkel egyaránt kritikus Gandul is a MOGYE helyzetének rendezésére utaló részt bírálta a Ponta-RMDSZ megállapodásból, a szerző szerint ugyanis a mostani időszakban nem lehet ez a korrupcióval, gyógyszerhiánnyal, üzemanyag-áremeléssel, adócsalással küzdő Románia legfontosabb problémája.

A cikkíró idézőjelek nélkül használja Victor Ponta két évvel korábbi érvelését, aki nyílt levélben szólította fel Mihai Razvan Ungureanu akkori kormányfőt: ne avatkozzon be a MOGYE életébe és foglalkozzék inkább a gazdasági válsággal. A Gandul szerint Pontát minősíti, hogy akkori álláspontjának az ellenkezőjét hirdeti most, amikor szüksége van az RMDSZ-re. A liberális Adevarul „Victor Ponta az RMDSZ foglya” című írásában úgy értékeli: Ponta semmit sem tehet már az RMDSZ jóváhagyása nélkül, mert a magyar szervezettel kötött megállapodás szerint csak konszenzusos döntéssel módosíthatják az alkotmányt, az ország közigazgatási felosztását, az oktatási kerettörvényt, vagy a MOGYE belső felépítését. Valójában az RMDSZ fogja vezetni a Románia kormányát, amelynek az éléről bármikor leválthatják Pontát, ha nem teljesíti a magyarok követeléseit – írta az Adevarul.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. március 04. 16:47
Viszont attól nagyon nem kell tartani, hogy azok a magyarok nagyon követelőznének. Legfeljebb fizetés emelést, ha akarnak.
ottapont
2014. március 04. 16:18
'A jobboldali Evenimentul Zilei vezércikke szerint Ponta becsapta választóit, akiktől 2012-ben RMDSZ-ellenes retorikával kapott bizalmat.' Pontosabban magyarellenes retorikája miatt. 'A szerző felidézi, hogy 2012-ben Pontáék a marosvásárhelyi orvosi egyetemen (MOGYE) létrehozott magyar kar miatt nyújtottak be és fogadtattak el bizalmatlansági indítványt a jobbközép Ungureanu-kormány ellen, amelyben az RMDSZ is részt vett.' Ez a nász az udmr számára sokkal szégyenteljesebb. Befeküdtek annak a Pontanak, akinek a pártja megakadályozta a magyar orvosi kar létrejöttét! Utolsó haszonleső árulók.
kamasuka
2014. március 04. 13:53
Hol van már a kétharmados arcoskodás!
Kárpáti Zoltán
2014. március 04. 13:35
De mint tudjuk, a kollaboráns szekupárt megelégszik a románok asztaláról lehulló pár morzsával is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!