Mégsem kér az EU-ból Izland

2014. február 23. 09:12

Izland népszavazás megtartása nélkül visszavonja uniós csatlakozási kérelmét – jelentette be Gunnar Bragi Sveinsson külügyminiszter. A szigetországot kormányzó konzervatív-liberális koalíció már tavaly jelezte, hogy nem ért egyet a csatlakozással.

2014. február 23. 09:12

Izland akkori balközép kormánya 2010-ben kezdeményezte az uniós csatlakozást. A jelenleg kormányzó Haladó Párt és a Függetlenségi Párt azonban elkészített egy törvényjavaslatot, amely a tagsági kérelem visszavonását tartalmazza – jelentette be a külügyminiszter.

A kormánypártok már tavaly jelezték, hogy nem értenek egyet a csatlakozással, ugyanakkor azt ígérték: népszavazást fognak kiírni a kérdésben. A mostani törvényjavaslat alapján viszont csak akkor írnának ki népszavazást, ha a jövőben egy újabb csatlakozási kérelmet nyújtanának be. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége úgyis a csatlakozás ellen szavazott volna – írja az Index.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NeMá
2014. február 23. 12:46
Izland akkor most egy Putyinista, nácik/kommunista rezsim, meg aztán Svájc és Skótcia pláne? Azt a büdös, rohadt életbe, ezért nem nyivákol senki?
citizen queen
2014. február 23. 11:51
"Nem kér az EU-ból Izland" - és milyen igazuk van.
Gregorius
2014. február 23. 11:49
A törésvonalon fekvő, aktívan vulkános Izlandon hosszú ideje vita folyik azon, hogy kihasználják-e jobban a geotermikus energiájukat. Ha kihasználják, akkor akár mint aluminiumkohósítók vagy "áramtermelők", semmi szükségük nincsen az Unióra.
heep
2014. február 23. 11:49
Hogyan vándorolhatok ki Izlandra? Tudja valaki, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!