Nem kell vízum Törökországba

2013. december 18. 18:59

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában.

2013. december 18. 18:59

Orbán Viktor megköszönte a török kabinet lépését, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt adta meg a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek. Így az összes uniós tagállam közül Magyarországon van a legkedvezőbb vízumelbírálása Törökországnak – közölte.

A magyar kormányfő egyúttal megismételte, hogy Magyarország támogatja a török EU-integrációt, sőt a magyar kormány szerint az Európai Uniónak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét. Értékelése szerint ez nem ajándék volna a közösség részéről, hanem a törökök gazdasági munkájának elismerése. Felhívta a figyelmet arra, nemcsak Törökországnak érdeke, hogy csatlakozzon az EU-hoz, hanem az uniónak is egyre sürgetőbb érdeke a török integráció. Orbán Viktor ugyanis nem hiszi, hogy a további bővítés, a török gazdaság "befogadása" nélkül sikerülne megfordítani az EU-ban a jelenlegi gazdasági tendenciákat.

Törökország mára gazdasági nagyhatalommá vált – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a törökök elmúlt években mutatott teljesítménye azt üzeni Magyarországnak, hogy nemzeti összefogást kell építeni, és nagy célokat kell kitűzni az országnak maga elé a sikerhez. Az a tény pedig, hogy Törökország a válság idején ért el fantasztikus fejlődést, azt az üzenetet hordozza a magyaroknak, hogy a legjobb út mindig a saját út – tette hozzá. Orbán Viktor végül bejelentette, hogy a magyar állam 150 ösztöndíjat ajánlott fel török diákoknak.

A keleti nyitás politikáját firtató kérdésre a kormányfő azt válaszolta: a stratégia sikeresnek nyilvánítható, hiszen a Magyarországtól keletre lévő, a világpolitikában és a világgazdaságban jelentős szerepet játszó államok mindegyikével sikerült jelentősen javítani a magyar politikai-gazdasági pozíciókat.

Recep Tayyip Erdoğan a tájékoztatón a vízumkényszer eltörlése mellett megerősítette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelenleg kétmilliárd dolláros értékét ötmilliárd dollárra szeretnék növelni. Sürgette egyúttal a gazdasági kapcsolatok sokszínűbbé tételét, kiterjesztését, majd köszönetet mondott a török EU-csatlakozás érdekében nyújtott magyar támogatásért. A török miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy meggyőződése szerint a visegrádi együttműködés országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – lehetnek az egyik legfontosabb partnerei Törökországnak. Erdoğan jelezte, hogy a magyar küldöttség törökországi látogatása alatt csaknem 30 egyezményt írtak alá a két ország képviselői.

A sajtótájékoztató előtt a két kormány jelenlévő tagjainak részvételével megtartotta alakuló ülését a magyar-török stratégiai együttműködési tanács. A testület létrehozásáról szóló nyilatkozatot a kormányfők szignálták. Erdoğan szerint a tanács minőségi váltást hozhat a kapcsolatokban. Ezt követően a két ország kormánytagjai és más képviselői számos megállapodást kötöttek. Ezek között voltak környezetvédelmi, energetikai, biztonsági, kulturális, oktatási, erdészeti, vízügyi és vasúti együttműködési megállapodások, valamint kamarai, továbbá a török üzletemberek vízumszerzését könnyítő egyezmények.

Az esemény részeként együttműködési megállapodás született a magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT, a török közszolgálati rádió és televízió között. Magyar részről a dokumentumot Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója szignálta. Együttműködési megállapodást írt alá az MTVA, az MTI és a török Anadolu hírügynökség is. A dokumentumot magyar oldalról Szabó László Zsolt és Gazsó L. Ferenc, az MTI vezérigazgatója látta el kézjegyével.

A törökországi látogatását szerda este záró Orbán Viktort a nap folyamán Ankarában fogadta Abdullah Gül köztársasági elnök és Cemil Çiçek nemzetgyűlési elnök is.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. december 19. 17:45
Törökország felvétele mellett szól: okkal-ok nélkül testvérnépnek tekintenek minket, ellene szól: utána Izrael felvétele következhet.
Ultima Ratio
2013. december 19. 08:50
Remélem őseink nem látják, hogy az itt kommentelő férgek hogyan istenítik nemzetünk sárba tipróit és rabigába hajtóit. Az ország minden szenvedése nekik köszönhető közvetetten, miattuk kaptuk meg a Habsburgokat és miattuk kellett betelepíteni idegeneket az elpusztított országba, amit végül el is raboltak tőlünk. De ti csak szeressétek őket. "Rokon nép", hánynom kell, az én rokonaim inkább a finnek ezerszer, mint ezek a füstös képű mohamedán kutyák. És még ti nevezitek magatokat hazafinak.
vigyor
2013. december 19. 08:35
...azon az áron, hogy támogatjuk Törökország EU tagságát, speciel nekem nem tűnik jó üzletnek.
Zokni
2013. december 19. 08:19
Nem értem. Amikor Törökországban voltam, akkor nem kellett vízum. Mondjuk jó pár éve volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!