Megvan az első sikeres európai polgári kezdeményezés

2013. december 23. 14:22

Hivatalosan is sikeres a Right2Water európai polgári kezdeményezés. Ennek célja, hogy az Európai Bizottság kezdeményezzen jogszabályt, amely kimondja: az ivóvízhez való hozzáférés alapvető jog, a víz nem árucikk.

2013. december 23. 14:22

A kezdeményezéshez összegyűjtött aláírásokat hitelesítették a tagállami hatóságok, így az eljárás új szakaszba lép. A szervezők 1 659 543 támogató szignót gyűjtöttek össze Európa több országából. 

Ha a bizottság befogad egy kezdeményezést, mert úgy ítéli meg, uniós hatáskörbe tartozik, akkor a szervezőknek egy évük van arra, hogy legalább hét tagállamban minimum egymillió aláírást gyűjtsenek össze.

 
A kellő számú hitelesített aláírás összegyűjtését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell Brüsszelben a kezdeményezés szervezőit, hogy részletesen kifejtsék elképzeléseiket, az Európai Parlament pedig közmeghallgatást szervez. Ezt követően az Európai Bizottság köteles uniós jogszabálytervezettel előállni, vagy más módon eleget tenni a kezdeményezés céljainak. A bizottságnak emellett arra is lehetősége van, hogy semmilyen intézkedést ne kezdeményezzen, ám bármilyen döntést hoz is, azt meg kell indokolnia.
 
A Right2Life mellett még két európai polgári kezdeményezés szervezői gyűjtötték össze a kellő számú aláírást. A One of Us vagyis Egy közülünk akció megtiltaná azon tudományos kísérletek uniós támogatását, amelyekben emberi embriókat pusztítanak el. A Stop Vivisection vagyis Állítsuk le az élveboncolást elindítói pedig azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a jelenlegi állatvédelmi irányelv helyett olyan jogszabály megalkotását, amely nem engedélyezi a kísérletezést élő állatokkal, hanem kizárólag az emberek számára „közvetlenül releváns” adatok felhasználását teszi lehetővé.
 
Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül.
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. december 23. 16:29
A népi kezdeményezés nem kéri azt, hogy ingyen adják az ivóvizet.
1234
2013. december 23. 14:58
Itt a világvége! Bedől a Veolia és a Suez, aminek következtében eltűnik a Föld felszínéről a francia forradalmi egyenlőség, szabadság és testvériség! Nem fog tudni mivel kezet mosni Lagarde elnökasszony a pénzügyletek után. Holnap nem kell fel a nap, mert összeomlik az EjÚ gazdasága, mert nem tudják majd szabályozni a fogmosáshoz használatos víz viszokzitását. Ez populista orvtámadás a demókrációs alapértékek, a szomjhalálhoz és mocsokhoz való jog ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!