Nem csak az amerikaiak hallgatták le Merkelt

2013. november 25. 15:48

Nem csak az amerikai, de a brit, az orosz, az észak-koreai és a kínai titkosszolgálatok is lehallgatták a német kancellár mobiltelefonját – írja a Focus. A feszültség feloldására ma amerikai kongresszusi küldöttség érkezett Berlinbe.

2013. november 25. 15:48

A külföldi szolgálatok nem a kormányfő biztonsági szoftverekkel felszerelt hivatali készülékét, hanem magán mobilját figyelték. A kémeknek nem volt nehéz dolguk, mert a telefon megfigyeléséhez szükséges berendezéseket szabadon be lehet szerezni, és kedvezőek a berlini kormányzati negyed adottságai is. A lapos és tágas terület kiválóan alkalmas lehallgatási műveletekre, és erre már azelőtt figyelmeztettek a német biztonsági szervek, hogy a törvényhozás és a kormányzat átköltözött Bonnból Berlinbe – írta a Focus.

A beszámoló szerint a külföldi szolgálatok igen aktívak Németországban. Tavaly száznál is több német politikus, állami tisztségviselő, katonatiszt, tudós és vállalatvezető jelentette a német elhárításnak, hogy megpróbálták őket beszervezni. A hírmagazin szerint arról nincs adat, hogy összesen hány németet környékeztek meg külföldi kémek, de számuk jelentős lehet. Hétfőn amerikai kongresszusi küldöttség érkezett Berlinbe a kiszivárogtatás nyomán támadt feszültség feloldására. A két demokrata párti politikus, Chris Murphy szenátor és Gregory Meeks kongresszusi képviselő vezette delegáció tárgyal többek között Guido Westerwelle külügyminiszterrel és Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel.

Az alkotmányvédelmi hivatal vezetője, Hans-Georg Maassen a Die Welt-nek azt mondta, a német biztonsági szerveknek évi 500 millió euróval több pénz kell a hatékony elhárító munkához. Hozzátette: a technológia fejlődésével egyre nehezebb lépést tartani, és bizonyos berendezéseket és szoftvereket már nem is lehet hazai forrásból beszerezni. Ezért a szolgálatoknak vigyázniuk kell, nehogy egy külföldi berendezéssel vagy programmal együtt egy „láthatatlan kémet” is bevásároljanak. 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. november 26. 00:35
Csak a brit "vág mellbe". A másik három esetében az lepne meg, ha nem hallgatja le. :)
Akitlosz
2013. november 25. 23:05
Az nem lehet, hogy csak a férje féltékeny? Ez a Merkel folyton mindenféle férfiakkal találkozgat.
Brigadéros
2013. november 25. 20:56
Szegény Bismarck...szétkaparja a koporsóját... :(
Brigadéros
2013. november 25. 20:53
Az albánt nem felejtették ki véletlenül?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!