Törvénytervezetet készít az RMDSZ az autonómiáról

2013. október 28. 13:41

Székelyföld autonómiájáról készít törvénytervezetet az RMDSZ – jelentette be Borbély László RMDSZ-alelnök. Borbély szerint a román társadalom felkészült Székelyföld autonómiájára.

2013. október 28. 13:41

Borbély László hangsúlyozta, hogy a vasárnapi nagy menetelés a magyar közösség szolidaritását mutatta meg. Hozzátette, hogy az RMDSZ két hónap alatt befejezi a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét. „Dél-Tirolban és Finnországban pozitív példák vannak, amelyeket át lehet venni, de mindez a többség politikai akaratától függ” – mondta Borbély László. Az RMDSZ alelnöke szerint a magyar közösség üzenete az, hogy „nem lehet figyelmen kívül hagyni Románia 1,3 millió lakosának akaratát”.

A riporter kérdésére, hogy felkészült-e a román társadalom a székelyföldi autonómia elfogadására, Borbély László azokra a korábbi küzdelmekre utalt, amelyeket olyan jogokért folytatott a magyar közösség, amelyeket ma már senki nem kérdőjelez meg. Felidézte, hogy az 1990-es években a kisebbségi anyanyelvhasználat elleni tüntetésekkel kellett szembenézni. Hozzátette, arra is több mint két évtizedet kellett várnia a magyar közösségnek, hogy megfelelő tanügyi törvénye legyen. „Mi türelmesek vagyunk, nem mondjuk, hogy máról holnapra minden megoldódik” – tette hozzá Borbély László.

Az RMDSZ alelnöke elégedetlenségét fejezte ki ugyanakkor amiatt is, hogy a kisebbségi törvény tervezete immár hét éve elakadt a parlamentben. A tervezetet, amely a kulturális autonómia alapjait is rögzíti, még a Tariceanu-kormány nyújtotta be. Azt is kifogásolta, hogy Romániában nem tartják tiszteletben a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. Hozzátette, az RMDSZ párhuzamos jelentést készít az Európa Tanács számára, amelyben jelzi a charta előírásainak megsértését.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Messire
2013. október 28. 15:32
"...Eörsi Mátyás SZDSZ-es parlamenti képviselő sokat tett a határon túli magyarok megalázása érdekében. Az SZDSZ holdudvarában lévők rendszeresen gúnyolódnak azokon, akiket még 84 év után is foglalkoztat az 1920-ban a magyarságra kényszerített gyalázatos békediktátum... A decemberi népszavazás egy kísérlet volt Trianon meghaladására, aminek az volt a célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok legalább a szimbolikus-szellemi és a kulturális szférában ismét egy nemzetté válhassanak. Esély arra, hogy az anyaország védelmet jelentő közjogi kapcsolatba kerülhessen saját nemzethatáron túl élő tagjaival a szomszédos államok államnacionalista politikájával szemben, De az SZDSZ és az MSZP nem szívleli a magyarság egészét érintő ügyeket, miután számukra csak a nyitott társadalomban élő versenyképes individuumok a fontosak. Eörsi Mátyás a kampány során lényegében nyíltan kimondta, hogy a balliberális koalíció érdekei sokkal fontosabbak a magyarság ügyeinél. Eörsi kicsinyes pártpolitikai érdekek alapján jutott arra az álláspontra, hogy a határon túli magyaroknak nem szabad kettős állampolgárságot kapniuk, mert nemzeti érzelműek és konzervatívok, így ha a kettős állampolgárság esetleges megadása után szavazati joghoz is jutnának, akkor a jobboldali Magyarország gyakorlatilag legyőzhetetlenné válna és kiváló Eörsi Mátyás visszaballaghatna az Eörsi és Társai Ügyvédi Irodába, ahol elfoglalhatná egykori ÁVÓ-s társai helyét. Márpedig ekkora kockázatot a balliberálisok nem vállalhatnak. ...Eörsi Mátyás eredetileg az RMDSZ Szabadelvű Platformjának meghívására érkezett Erdélybe..." http://www.huncor.com/tothgy/eorsikolozsvaron.htm "Az RMDSZ és az SZDSZ közötti együttműködés példaértékű, a két szervezetnek a kezdetektől fogva közeli a kapcsolata, és annak ellenére, hogy véleménykülönbségek is voltak közöttünk, a viszony mégsem a konfrontáción, hanem az együttműködésen alapult - jelentette ki Markó Béla, a Fodor Gáborral Marosvásárhelyen folytatott megbeszélést követően. A szabad demokrata elnök Szent-Iványi István európai parlamenti képviselővel, Eörsi Mátyás ügyvivővel és Léderer Andrással, az SZDSZ Új Generáció elnökével együtt látogatott Marosvásárhelyre, ezt megelőzően, pénteken a tusnádfürdői EU-táborban vett részt, ahol RMDSZ-es politikusokkal találkozott. " http://index.hu/belfold/hirek/358253 (Léderer Regnum Marianum keresztfűrészelő András.)
profi rögbink sincs A FOCI SE MUSZÁJ
2013. október 28. 14:57
AKKOR KELLETT VOLNA MIKOR KORMÁNYON VOLTATOK SZAR SZEKUS SÖPREDÉK
ottapont
2013. október 28. 14:56
'Hozzátette, hogy az RMDSZ két hónap alatt befejezi a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét.' Kár volt vele 24!! évet várni és a 'kislépések politikájával' vezetni a magyarokat az asszimiláció útján!
almafa
2013. október 28. 14:51
Úgy tűnik Borbélyban megérett a felismerés, hogy az eddigi mismásolás kevés. A székelyek még képesek és hátat fordítanak az RMDSZ-nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!