Klaus kiléptetné Csehországot az EU-ból

2013. október 03. 20:19

Csehország lépjen ki az Európai Unióból – ezt javasolja Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök a közeljövőben megjelenő új könyvében. A cseh közélet számos személyisége jelezte: nem ért egyet a volt államfővel.

2013. október 03. 20:19

Az exállamfő erről abban az interjúban beszélt, amelyet a Mladá Fronta Dnes című napilap közölt vele csütörtökön. Vezető cseh politikusok a nap folyamán bírálták Václav Klaus kijelentéseit.

A véleményem régóta ellentétes ezzel. Euroföderalistának tartom magam. Úgy vélem, hogy nemcsak az EU hasznos Csehország számára, hanem Csehország is új színt vitt az EU-ba” – reagált Klaus szavaira például Miloš Zeman köztársasági elnök. Hozzátette: számára az EU nemcsak szabadkereskedelmi övezet, hanem egyfajta kulturális identitás is.

A Válaszúton a Cseh Köztársaság – Döntések ideje című kötet megjelenését a jövő hétre jelezték. Klaus úgy látja, hogy az októberi parlamenti választás, csak valamiféle „közbülső” választás lesz, amelyen a jobboldal várhatóan „fatális vereséget” szenved. „Közbülső választás lesz. Nem látom, hogy bárki is komolyan foglalkozna az országunk számára alapvető kérdésekkel” – szögezte le Klaus.

A Csehország számára lényeges kérdések, mint például az EU-ból való kilépés, szerinte csak a következő választások alkalmával kerülnek napirendre. „Rendszerjellegű kérdésekről, alapvető, rendszerbeli változásokról van szó. Az emberek gondolkodásának, mérlegelésének a megváltoztatásáról. Ebben az értelemben megengedem magamnak, hogy a mai helyzetet az 1989 utáni helyzethez hasonlítsam” – fejtette ki a politikus, aki meghatározó szerepet játszott Csehország rendszerváltás utáni történetében. Klaus bírálói ugyanakkor azt állítják, hogy a mai problémák jelentős részéért személyesen felelős.

Klaus nem javasolja, hogy a választók októberben az egykor általa alapított Polgári Demokratikus Pártot (ODS) válasszák, mert a pártnak ma nincs esélye arra, hogy megszólítsa az embereket. A jobboldalnak, az ODS-nek a választás után le kell vonnia a vereség tanulságait – írja Klaus. Ugyanakkor közli, hogy a választás után kész segítséget nyújtani a jobboldalnak.

Nyilatkozataival Klaus megpróbálja gyengíteni a jobboldalt, s megbontani egységét” – jelentette ki Miroslava Němcová, az ODS alelnöke. Miroslav Kalousek, a TOP 09 alelnöke szintén úgy vélte, hogy kijelentéseivel Klaus „Miloš Zeman híveinek kíván segíteni”.

Az EU-hoz közismerten nagyon kritikusan viszonyuló Klaus szerint az uniós tagság felerősítette mindazokat a rossz jelenségeket, amelyek ma a cseh társadalomban, politikában és gazdaságban jelen vannak. Ide sorolja a szerinte eltúlzott uniós szabályozásokat, a nemzeti kormányok szuverenitásának megnyirbálását, a felelősség felhígítását és azt, hogy a politikai pártok elveszítették képességüket bármilyen lényeges ügy keresztülvitelére.

A volt államfő az interjúban elmondta: könyvében radikális javaslatokat tesz, hogyan lehetne csökkenteni a közkiadásokat, megszüntetni állami intézményeket, megváltoztatni a választási rendszert, megszüntetni a parlamenti felsőházat, a szenátust, továbbá hogyan lehetne magánkézbe adni olyan típusú cégeket és intézményeket, mint például a Cseh Energetikai Művek vagy a közszolgálati Cseh Televízió.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. október 04. 11:39
Lehet, hogy tényleg orosz ügynök
Soma
2013. október 04. 11:23
Azonnal követni kellene.
kuwiq
2013. október 04. 11:21
Sok érdekes ötlet mellett : privatizálni az energiaszektort meg az állami tv-t? Ez azért elgondolkodtat a szerző épelméjűségét és tiszta szándékait illetően.
Csigorin
2013. október 04. 06:49
Lett volna eselyed a lisszaboni szerzodest megvetozni. De olyan voltal mint a mi solymunk, nem mertel atmenni a hidon. Most mar keso banat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!