Békét akar a dalai láma

2013. szeptember 16. 21:54

A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új generációnak azon kellene fáradoznia, hogy a 21. század a béke évszázada legyen.

2013. szeptember 16. 21:54

„Az én évszázadom a számos boldog pillanat és számos siker ellenére lényegében olyan évszázad volt, amelyre az erőszak volt a jellemző” – emelte ki a dalai láma hétfőn Prágában, amikor felszólalt a Forum 2000 nevet viselő nemzetközi konferencián.

Leszögezte: nemcsak emberek lemészárlása nyomta rá a bélyegét, de gyakori volt a csalás, a megfélemlítés és a korrupció is. „A mai fiataloknak, a 21. század nemzedékének most átfogóan és hosszú távlatban kell gondolkodnia, olyan vízióban, amelyben hangsúlyosan megjelenik, ami a legfontosabb, azaz a közös érdek” – fejtette ki a tibeti vallási vezető. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad eltúlozni a nemzetiségi, a vallási vagy a faji különbségeket. 

„Az emberek lényegében egyformák, a különbségek mellékesek” – tette hozzá. A dalai láma úgy vélte, a jobb világért való küzdelemben nem szabad csak az imánál maradni. „Az imádság nagyon fontos dolog az egyén számára, de a társadalom, a világ számára a tettek fontosabbak” – zárta eszmefuttatását a dalai láma. A Forum 2000 konferenciát Václav Havel egykori cseh köztársasági elnök alapította 16 éve mint nemzetközileg ismert és elismert személyiségek eszmecseréjének fórumát. A dalai láma legutóbb két éve vett részt a fórumon, s röviden az akkor már súlyos beteg Havellel is találkozott.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. szeptember 16. 23:13
Papok, lámák, sámánok,varázslók egyformán kényszerülnek olyat mondani, mit maguk se hisznek - nem lényegtelek a különbségek: néki kellett Tibetből elmenni, kínaiaknak lehetett ottmaradn.
Fahrenheit 451
2013. szeptember 16. 23:12
Nem megy. Orbán rezsiharcot akar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!