Baloldali támogatással lehet új kormány Csehországban

2013. augusztus 06. 16:32

A szocdemek, a kommunisták és a Közügyek párt támogatják Jirí Rusnok szakértői kormányának megalakulását. A volt jobboldali kormánykoalíció pártjai viszont nem szavazzák meg azt.

2013. augusztus 06. 16:32

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) és a Közügyek támogatni fogja a Jirí Rusnok vezette szakértői kormányt - közölték a három párt elnökségeinek ülése után kedden délután Prágában. A három pártnak együttesen 91 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban.

A volt kormánykoalíció pártjai - Polgári Demokratikus Párt, TOP 09, Liberális Demokraták - ugyanakkor közölték, hogy nem szavaznak bizalmat a Rusnok-kabinetnek. Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke szerint a jobbközép pártok álláspontját 101 képviselő osztja.

Az államfői iroda megerősítette, hogy a vita kezdetén Milos Zeman köztársasági elnök beszédet mond a parlamentben. A bizalom megszerzéséhez a kormánynak a szavazó képviselők egyszerű többségének az igenjére van szüksége.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2013. augusztus 06. 18:07
Na, eddig még soha nem fordult elő, hogy a kommunistákból kormánypárt lett volna Csehországban, mindenki prüszkölt rájuk, ahogy kell. Most már ezt sem lehet elmondani. Mondjuk nekünk aztán egy szavunk se lehet, ugye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!