Tüntetés és összecsapások Isztambulban

2013. június 01. 15:43

Tízezrek tüntetnek Isztambulban a kormány Iszlám irányába tett gesztusai és bevásárlóközpont megépítése ellen. A demonstrálók és a rendőrség összecsapásai során a török orvosszövetség szerint legalább ezren megsérültek. Recep Erdogan a miniszterelnök a megmozdulások befejezésére szólít fel.

2013. június 01. 15:43

Szombat reggelre több tízezrek vettek részt Isztambulban a Gezi park megmentéséért folyó demonstráción, illetve rengeteg ember próbált átjutni az ázsiai és az európai oldalt összekötő  a részvétel érdekében - írja a 444.

A demonstrálók többször összecsaptak a rendőrökkel - a török orvosszövetség szerint legalább ezren sérültek meg és féltucat ember szemét vitték ki gránátok. Eddig összesen hatvan embert tartóztattak le. Az Amnesty International és az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki a rendőri erőszak miatt.

A hétfőn kezdődő tüntetés célja eredetileg annak megakadályozása, hogy bevásárlóközpont építsenek a Gezi park helyén, ám a 444 szerint a kormányerők számos intézkedése elleni fellépés platformjává vált. A tüntetők a piacgazdaságot és uniós tagságot hirdető AKP Iszlám irányába tett gesztusait, például az éjszakai alkoholértékesítést betiltó és az alkoholkereskedelem szabályait szigorító intézkedéseit és a szíriai eseményekre való lanyha reakcióját sérelmezik.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szombaton a protestálóktól a tüntetés befejezését kérte: „Négyévenként tartunk választásokat, és a nemzet akkor hozott egy döntést. Akiknek problémája van a kormányzat politikájával, demokratikus és törvényes keretek között mondhatják el véleményüket. Arra kérem a tüntetőket, hogy azonnal fejezzék be a megmozdulásokat”.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2013. június 02. 09:01
http://mno.hu/kulfold/imf-takarodj-megteltek-tuntetokkel-europa-nagyvarosai-1164572 Frankfurtban összecsaptak a rendőrökkel Az IMF irodája előtt gyűltek össze A portugál fővárosban 15 ezren gyűltek össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) lisszaboni irodája előtt, s egyebek közt olyan jelszavakat skandáltak, minthogy „IMF, takarodj!”, Ezrek tüntettek szombaton Európa több nagyvárosában – köztük Madridban, Lisszabonban és Frankfurtban – azok ellen a kormányzati megszorító lépések ellen, amelyek a megmozdulások résztvevői szerint elfojtják a növekedést és növelik a munkanélküliséget, tovább mélyítve ezzel a pénzügyi válságot.
Gregorius
2013. június 01. 20:16
Ez az amitől tartani lehetett. A törökök (a kormány) csendben kezd visszasodródni a hagyományos muszlim államok közé, amelyek közül még Kemal Atatürk igen kemény eszközökkel kiemelte. Híd lehetne Európa és a muszlim világ között, ha az atatürki közelítés megmaradna.
lavor
2013. június 01. 19:45
Rosszarcú svéd bevándorlók.
Felebarát
2013. június 01. 17:32
"Két és fél éve avatkozik bele a török kormány a szír belügybe Két és fél éve tesz meg mindent Erdogan hogy bukjon Assad .. Két és fél éve támogatja Erdogan a terrorizmust Szíriába.. Két és fél éve fegyverzi és nyitja meg a határait minden zsoldosnak és harcosnak ki Szíriába akar harcolni a szír reguláris hadsereg ellen .. Két és fél éve prédikál Erdogan emberjogokról meg szabadságrol , és két és fél éve magyarázza a világnak hogy Dr Bashar Al Assad elnök gonosz diktátor és mennie kell. De, két és fél év alatt egyetlen egy ekkora tüntetés sem volt a szír kormány ellen annak ellenére hogy a média igyekszik mindent elkövetni hogy azt hitesse el a világgal ..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!