Lengyelország megmentheti a saját légitársaságát

2013. május 15. 13:08

Az Európai Bizottság szerint összeegyeztethető az uniós versenyjoggal az a mintegy 100 millió eurónak megfelelő hitel, amelyet a lengyel kormány nyújtott a LOT lengyel állami légitársaságnak, hogy a cég fizetőképes maradhasson – tudatta szerdán a brüsszeli testület.

2013. május 15. 13:08

A bizottság szerint az intézkedés mind időben, mind mértékében megfelelően korlátozott, ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy a bizottság jóváhagyja egy vállalat támogatását, vagy akár megmentését közpénzből. A másik feltétel, hogy az adott ország hatóságainak a támogatás folyósítását követő fél éven belül be kell mutatniuk a bizottságnak a vállalat átalakítására vonatkozó terveket annak érdekében, hogy a cég hosszú távon, állami segítség nélkül is fenntarthatóan életképes tudjon maradni. Erre Lengyelországnak június 20-ig van ideje, amit Varsó vállalt is – tudatta a bizottság.

A testület azt is világossá teszi, hogy egyelőre csak ideiglenesen hagyta jóvá a LOT-nak nyújtott állami támogatást, végleges álláspontját majd annak függvényében alakítja ki, hogy megfelelőnek ítéli-e meg a lengyel légitársaság átalakítására vonatkozó terveket. A LOT 47 repülőgépből álló flottát üzemeltet, és 2200 embernek ad munkát. Az elmúlt években pedig pénzügyi nehézségekkel küzdött, miután 2008 óta veszteséges. A cégnek azt követően támadtak likviditási problémái, hogy rendelkezésre álló forrásai kimerültek, értékesíthető vagyonát pedig már eladta.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. május 15. 15:25
Erre szokták mondani jólnevelt családokban, hogy elmentek ti a jó édesanyátokba, csoportosan! Bár azt azért jegyezzük meg, hogy ez egy egyeztetett, előzetesen engedélyeztetett lépés volt, míg a posztkommer magyar kormány ezt az egyeztetést elsunnyogva megpróbált mindenféle trükköt, amit valaki, aki rendelkezett a belső infókkal, felnyomott az EU illetékeséknél.
racer
2013. május 15. 15:01
Ez nem a lóláb. Ez maga a ló.
Übermayer
2013. május 15. 15:01
a lengyeleknek ez egy kis időt ad, de a most adott pénz is el fog fogyni, aztán másodszorra már nem adhatnak ők sem. ha 5 éve veszteséges a LOT, sok esély nincs hogy egy válság közepén majd javul a helyzete.
egysegelem
2013. május 15. 14:56
Es latod a sokkal erosebb amerikai elnok sem tud elintezni lenyegeben semmit. :) Beigerte Guantanamo bezarasat, enm sikerult neki, nem rajta mulott, fegyverkorlatozas, semmit sem ert el, stb. Inkabb ezek a lassan orlo malmok, mint amit Mon latni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!