Meggyalázták Wass Albert síremlékét

2013. február 24. 16:03

Meggyalázták Wass Albert marosvécsi síremlékét. Az ismeretlen tettesek lefeszítették és ellopták a Kemény-kastély kertjében álló sziklára erősített, az író portréját ábrázoló bronzplakettet, a földre dobálták és összetaposták a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat.

2013. február 24. 16:03

Ismeretlen tettesek meggyalázták Wass Albert marosvécsi síremlékét – adta hírül vasárnap internetes oldalán a Krónika napilap. A Krónika híradása szerint a tettesek lefeszítették és ellopták a marosvécsi (Brancovenesti) Kemény-kastély kertjében álló sziklára erősített, az író portréját ábrázoló bronzplakettet, a földre dobálták és összetaposták a piros-fehér-zöld szalagos koszorúkat. Az esetre szombat délután derült fényt, amikor a Wass-hagyatékot és a sír ápolását vállaló Bartha József holtmarosi lelkész fia magyarországi vendégek társaságában ellátogatott az emlékhelyhez.

 
Két év alatt másodjára gyalázták meg az író sírját. Először 2011 áprilisában lopták el a Hunyadi László szobrászművész által készített bronzplakettet. Ezt azonban egy adománygyűjtő akció nyomán még abban az évben sikerült pótolni. „Belefáradtam ebbe a hercehurcába, és úgy döntöttem, hogy többé nem helyezem vissza a bronzplakettet. Helyette fekete márványt illesztünk a sziklakőre, és akkor majd kiderül, hogy színesfém tolvajok, vagy közönséges gaztevők garázdálkodnak a sírnál” – mondta Bartha József. A lelkész megemlítette, korábban a rendőrség színesfém tolvajoknak tulajdonította a rongálást. Hozzátette, ezt ő sem zárja ki, de valószínűbbnek tartja, hogy a síremléket az utóbbi hetek felforrósodott magyarellenes hangulatában levők gyalázták meg.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2013. február 25. 00:15
na most mi lesz publicisták?! http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/02/na-most-mi-lesz-pajtasok.html
yes_we_can
2013. február 24. 22:49
Csak egy kiragadott példa a kettős mércétekre: "T. S. Eliot - 1888-1965 – amerikai-angol költő, aki ki nem állhatta az „ezoterikus, mégis ocsmány zsidó"-t „Faji és vallási okok nemkívánatossá tesznek akármennyi szabadgondolkodó zsidót." "
Obulus
2013. február 24. 21:11
Mára ennyi! Tanuljatok, olvassatok, művelődjetek!
Obulus
2013. február 24. 21:10
Irodalomtörténészeket kell megkérdezni Wass életművével kapcsolatban. Erőszakkal próbálják benyomni a kánonba, de nem fér be. Nem lehet az irodalmi kánont annyira degradálni, hogy Wass is beleférjen. Nem politikai, ideológiai kritikám van vele, kizárólag irodalmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!