Japán sajátjaként ünnepelte Dél-Korea szigeteit

2013. február 22. 11:03

Idén először egy magas rangú kormányhivatalnok, valamint 19 parlamenti képviselő is részt vett Japánban a Takesima-nap című rendezvényen, amelyen a vitatott hovatartozású, Dél-Korea ellenőrzése alá tartozó szigetcsoport Japánhoz csatolásának évfordulójáról emlékeznek meg, Szöul éles tiltakozását kiváltva.

2013. február 22. 11:03

A Koreában Dokdo néven ismert szigetcsoportra Simane japáni prefektúra tart igényt. A prefektúra által rendezett ünnepségen Sidzsimari Aiko, a miniszterelnöki hivatal parlamenti titkára mellett a nagyobbik kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt ügyvezető főtitkár-helyettese is részt vett – jelentette az NHK televízió.

Az ünnepségen arról emlékeztek meg, hogy a vitatott szigeteket 1905. február 22-én Simane prefektúrához csatolták. Japán ezért mind a mai napig a magáénak tartja a területet, noha az 1954 óta Dél-Korea ellenőrzése alatt áll.

Szöulban több civil szervezet tüntetést rendezett a japán nagykövetség előtt a megemlékezés miatt, a dél-koreai külügyminisztérium pedig a magas rangú kormányzati tisztségviselő részvétele miatt „tiltakozott határozottan”, és felszólította Japánt, hogy „azonnal adja fel megalapozatlan területi igényét”. A parlamenti titkár eddig a legmagasabb beosztású japán politikus, aki elment a 2005 óta évente megrendezett ünnepségre.

Megfigyelők szerint a történtek újabb törést okozhatnak a két ország kapcsolatában, annak ellenére, hogy Abe Sindzó decemberben hivatalba lépett japán kormányfő és Pak Gun Hje hétfőn beiktatandó dél-koreai elnök korábban a viszony javítását ígérte.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!