Cseh lap: Zeman olyan, mint Orbán, Fico és Kaczynski

2013. január 29. 10:59

Milos Zeman, az újonnan megválasztott cseh köztársasági elnök sok közös vonással rendelkezik Közép-Európa több erős, karizmatikus és populista vezetőivel, Orbán Viktorral, Robert Ficóval és Jaroslaw Kaczynskivel – állítja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

2013. január 29. 10:59

A múlt démonainak a megidézése mellett nincs ellenére, hogy bármit felhasználjon, ami hozzásegítené a hatalomhoz, bár a három említett politikustól eltérően nem áll rendelkezésére erős pártapparátus” – írja keddi kommentárjában Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője. Felhívja a figyelmet arra, hogy Zeman erős nyilatkozatai, amelyek Csehországban nem keltenek különösebb figyelmet, külföldön elfogadhatatlanok lehetnek. Példaként emlékeztet: amikor Zeman 2002-ben a szudétanémeteket Hitler ötödik hadoszlopának és hazaárulóknak minősítette, Gerhard Schröder német kancellár lemondta prágai útját.

Hasonló helyzet állhat elő az Európai Unióval szemben is. „Zeman kinyilatkoztatott Európa-pártisága és a nacionalizmus brutális kihasználása valahogy kizárják egymást” – jegyzi meg a szerző. Hozzáteszi: a külföldi megfigyelők örülnek, hogy Zeman euroföderalistának minősíti magát. A mondat másik felét – amikor Zeman az egyik vitában azt mondta, hogy Oroszországot is el tudja képzelni az EU-tagok között – azonban már nem hallották meg. Nagyon valószínű, hogy Zeman nem úgy fog viselkedni Brüsszelben, mint Václav Klaus, ugyanakkor semmiképpen sem lesz egyike a kisebb országok vezetőiből álló azon csoportnak, amelynek tagjai kezes bárányként viselkednek az EU-ban. Ettől (Zeman) – akárcsak Klaus – sokkal nagyobb nacionalista, ami ismét Fico, Orbán és Kaczynski mellé állítja őt.

Martin Ehl emlékeztet arra, hogy Zeman soha nem bírálta Oroszországot és az ottani rendszert, s az orosz lapok szerint is olyan emberekkel van körülvéve, akiknek az érdekei összefonódnak az orosz vállalkozók érdekeivel. Az is biztos, hogy a dalai láma és a Pussy Riot támogatása Zeman részéről nem fenyeget - zárja kommentárját a tekintélyes újság.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. január 29. 14:39
Egy közös azért van bennük: mindegyikük védi a országának valós vagy vélt igazát. Az is valami.
tarackos
2013. január 29. 11:56
Hehehe, a pocakost három vörössel teszik egy lapra. Kínos! De megmagyarázza miért alkotmányoz volt komcsival, ültet ügynököt vezető poziba vagy sumákolja el az ügynökaktákat...
nyugalmazott tanár
2013. január 29. 11:29
"Cseh lap: Zeman olyan, mint Orbán, Fico és Kaczynski" Álmodik a nyomor...
Antigoné
2013. január 29. 11:25
jav. támogatása
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!