Vezető brit konzervatív politikusok a melegházasság mellett

2012. december 09. 14:49

Nyílt levélben állt ki a melegházasság mellett 19 vezető brit konzervatív politikus, köztük London polgármestere, két miniszter és Sir Winston Churcill unokája is. Véleményük szerint ha két ember szereti egymást és hajlandó nyilvánosan hitet tenni élethosszig tartó kapcsolata mellett, az az egész társadalmat gazdagítja és erősíti.

2012. december 09. 14:49

Vezető brit konzervatív politikusok emeltek szót vasárnap az azonos neműek házasságának engedélyezéséért. A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit napilapban közzétett nyílt levelet a kormányzó Konzervatív Párt tizenkilenc magas rangú politikusa írta alá, köztük Boris Johnson, London polgármestere, valamint Michael Gove oktatási miniszter, Patrick McLoughlin közlekedési miniszter és Nicholas Soames alsóházi képviselő, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája.

Levelükben az aláírók kifejtik azt a véleményüket, hogy ha két ember szereti egymást és hajlandó nyilvánosan hitet tenni élethosszig tartó kapcsolata mellett, az az egész társadalmat gazdagítja és erősíti. Éppen ezért a házasság intézményének mindenki számára nyitva kell állnia, szexuális irányultságtól függetlenül. A levélírók elismerik, hogy az azonos neműek kapcsolatának hivatalossá tételére Nagy-Britanniában jelenleg rendelkezésre álló jogi lehetőség, vagyis az úgynevezett polgári partnerségi viszony megteremtése fontos lépés volt az azonos nemű párok együttélésnek törvényi elismerése felé. Nyílt levelük szerint azonban ez nem azonos a házassággal az egymás iránti elkötelezettség általánosan elfogadott ismérvei alapján. A konzervatív politikusok levele szerint a vallásszabadság azt is jelenti, hogy a vallási felekezeteknek lehetővé kell tenni az azonos neműek összeadását, jóllehet a nyílt levél aláírói hangsúlyozzák, hogy az egyházakat nem szabad erre kötelezni.

Az azonos neműek házasságának lehetővé tételét David Cameron miniszterelnök is támogatja. Cameron ígéretet tett arra, hogy az ehhez szükséges törvényi változtatásokat a 2015-ben esedékes következő parlamenti választások előtt végrehajtják. A kérdés azonban a Konzervatív Pártot is megosztja; a párt alsóházi frakciójának harmada ellenzi a törvénymódosítást. A tervezett jogszabály mindazonáltal valószínűleg így is kényelmes többséggel átmegy majd, mivel a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt egyöntetűen támogatja az azonos neműek házasodási jogának megteremtését. Az anglikán egyház ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt kifejezésre juttatta erőteljes ellenérzéseit a tervvel kapcsolatban.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parafin
2012. december 10. 00:28
Helló "tiszteséges magyar konzervatívok", hogy vagytok, hogy vagytok? Csak nézzétek "tisztességes" elvtársaitok kommentjeit, aztán irány a hivatal :)
Soma
2012. december 09. 21:42
Nem sokáig lesz a világnak ilyen gondja! Jön a hideg, melegednek a barmok!
Akitlosz
2012. december 09. 20:56
Télen nem lehet majd házasodni vagy mi ez a "melegházasság"? "ha két ember szereti egymást és hajlandó nyilvánosan hitet tenni élethosszig tartó kapcsolata mellett, az az egész társadalmat gazdagítja és erősíti." Ez mind szép és jó, de mi köze ennek a házassághoz? "Éppen ezért a házasság intézményének mindenki számára nyitva kell állnia, szexuális irányultságtól függetlenül." Ez eddig is mindig így volt, amióta csak létezik a házasság intézménye. Soha senki házasulandótól nem kérdezte sem a pap, sem az anyakönyvezető a szexuális irányultságát.
Best retards
2012. december 09. 20:37
Cameron es bandája a Tory balszárnya. Teljesen kiherélték a pártot. Ma már a Conservative Party labourebb akar lenni a Labournal. Minden téren. Nyalnak a westendi, feminin kávéházi bolsiknak, mert azt hiszik el tudják lopni a szavazataikat. Rosszul hiszik, mert egy trendin megkötött szinessálas, garbós, "törékeny fiatalember" sosem szavazna a "nasty partyra". Hívják még "creative"-nak is ezt a fajtát (értsd: létminimum alatt lakberendez/dizájnerkedik orvos/ügyvéd apu pénzéből, amiből a Bayswateren bérel lakást havonta kétezerért). Szóval egy westendi szalonbolseviknak sosem lesz őszinte a "konzervativok" buzibarátsága, amiben egyébként tökéletesen igazuk is van, mint hogy nem is őszinte. Azzal pedig, hogy a kormány tavaly augusztusban nem lövette szét az egész gyujtogató, fosztogató, örjöngő néger csürhét pedig szintén hasonlóval magyarázhato: szavazatot kukázni az Eastend és Dél-London gettóibol, a kapucnis-rugósbicskás feketeslumok mélyéről. Ezeknek a szavazatát viszont szintén nem kapják meg, mivel ezek vagy nem szavaznak, mert analfabéták, és azt se tudják mi az, ez a gyakoribb, vagy full rasszisták fehér irányba (csak ilyet nem szabad még gondolni sem) es elhiszik hogy a Labour a színesbőrű lakosság kedvéért jött létre. A jelenlegi Tory ostoba, kontraszelektált, bal irányba megfelelési kényszeres (mint a jobboldal sokfelé Európában, nalunk is) elkényeztetett, gyalázatosan gyáva hülyegyerekek társasága, akik egy percet sem dolgoztak életükben, hacsak a pártmunkát nem tekintjük munkának. De ne tekintsük. Nem baj, viszont jön fel Nigel pártja, nagy erőkkel. Ez jó hír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!