Merkel reformmenetrendet vár a találkozótól

2012. december 13. 12:11

A versenyképességet fokozó és a gazdaságpolitikai együttműködést elmélyítő intézkedések menetrendjét várja Angela Merkel német kancellár az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő évzáró csúcstalálkozójától.

2012. december 13. 12:11

A kancellár a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) csütörtökön elmondott beszédében hangsúlyozta: az unió gazdasági válságának legfőbb oka, hogy visszaesett több tagállam versenyképessége, a közösségnek pedig nem voltak alkalmas eszközei ennek előrejelzésére. Ezt mutatja, hogy még az éppen a koordinációt és a közös tervezést elősegítő hatos csomaggal bevezetett új eljárások sem mutatták ki Spanyolország és Ciprus problémáit. Úgy vélte, új, pontosabb eszközökre és az együttműködés további elmélyítésére van szükség, mert a tagállami versenyképesség visszaesése a jövőben is veszélybe sodorhatja az egész közösséget. Hozzátette: egyebek között be kell vezetni, hogy az egyensúlytalanságokkal küzdő tagállami kormányok a nemzeti parlament által elfogadott, jogilag kötelező érvényű megállapodást kössenek a közösséggel a szükséges reformok végrehajtásáról.

Az idén a fiskális paktum elfogadásától az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) felállításán keresztül egészen az új bankfelügyeleti rendszerről kötött megállapodásig jelentős eredményeket sikerült elérni a stabilitás uniójának kialakításában. Látszanak a súlyos áldozatokkal járó válságkezelés első eredményei is a külső segítségre szoruló euróövezeti tagállamokban – mondta Merkel. Hangsúlyozta: a reformokat tovább kell folytatni, mert a gazdasági növekedés beindulásának és a munkanélküliség csökkenésének feltétele a szilárd államháztartási helyzet.

Kiemelte: a következő időszak „központi témája” lesz a számos országban rendkívül magas fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem. Az euróövezeti bankfelügyeletről az uniós pénzügyminiszterek csütörtök hajnalig tartó tanácskozásán kötött megállapodást rendkívüli jelentőségűnek nevezte, és hangsúlyozta: sikerült érvényesíteni a német álláspontot. Az EU további bővítésére nem érett meg az idő – jelentette ki. A közösség 2013 közepén várhatóan a tagjai közé fogadja Horvátországot, de ezt követően újabb országokkal egyelőre nem lehet csatlakozási tárgyalást kezdeni – mondta Angela Merkel. 

A baloldali ellenzék vezérszónokai bírálták a kormány politikáját. Kiemelték: a válság mélyülése, az államadósság és a munkanélküliség növekedése az egyedül a megszorítások eszközét ismerő politika következménye. Hozzátették: változásra van szükség, növekedésösztönző politikát kell folytatni és az adófizetők folyamatos terhelése helyett a pénzügyi szektor szereplőit is áldozatvállalásra kell kérni. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!