Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Ellenzi az izraeli telepépítési terveket az EU

2012. december 20. 11:44

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint Izrael magatartása aláássa a közel-keleti megbékélési folyamatot.

2012. december 20. 11:44

Az Európai Unió élesen ellenzi, rendkívül zavarónak tartja a további izraeli telepépítési terveket – hangoztatta csütörtöki közleményében Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Ezek a tervek több ezer Jeruzsálem környéki lakás megépítésére irányulnak, és megvalósításuk esetén gyakorlatilag „kettévágnák” a palesztinok lakta területeket. Ashton szerint Izrael magatartása aláássa a közel-keleti megbékélési folyamatot. A telepek tervbe vett további bővítésével ugyanis meghiúsulna az egybefüggő területű, életképes palesztin állam megteremtésének lehetősége, valamint az, hogy Jeruzsálem mind Izraelnek, mind a palesztin államnak a fővárosa lehessen. 

Az unió határozottan az úgynevezett kétállami megoldást szorgalmazza az izraeli-palesztin konfliktusban. Ashton újólag felszólította az érintetteket, hogy tegyék lehetővé a visszatérést a békefolyamathoz.

Előzőleg az ENSZ-ben is elítélték Izrael magatartását, és erre az álláspontra helyezkedtek a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai is, az Egyesült Államok kivételével. Washington nyilvánosan ugyan nem csatlakozott az Izraelt elítélők táborához, ám a zárt ajtók mögött folytatott BT-konzultációk során „provokatívnak” minősítette Izrael magatartását. Az ENSZ Közgyűlése november 29-én úgy szavazott, hogy „nem tag megfigyelő állam” jogállást ad a Palesztin Hatóságnak.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2012. december 20. 17:20
Hiányolom duzurt!! :))
tarapptarapp
2012. december 20. 15:53
Mit kezdtek egyébként azzal, hogy a telepépítéseket a jobboldali-nacionalista oldal (kormány)támogatja Izraelben? Sose értettem, hogy mit kezd azzal egy nacionalista,hogy a vele azonos elveket valló,de más nemzetiségű nacionalista igazából "ellenség"? Hogy a szöszbe ülhet össze mondjuk egy EP frakcióba egy másik nacionalistával? Mondjuk 1 szlovák meg 1 magyar?
durrbele
2012. december 20. 14:57
Jó reggel!Normális emberek már évtizedek óta látják, hogy a békefolyamat legnagyobb ellenzője Izrael megy az USA.Miközben ezek hangoztatják ennek fontosságát.De ismerjük már, hogy a demokráciát,emberi jogok védelmét mindketten évtizedek óta puskagolyóval plántálják bele a nekik nemtetsző nemzetek fejébe.
kjkj945
2012. december 20. 13:17
http://nepszava.com/2012/12/magyarorszag/kizartak-daniel-petert-az-ugyvedi-kamarabol.html danpeti mikor megy oda??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!