Berlusconi a baloldal hatalomra segítésével vádolja Montit

2012. december 31. 14:18

Feszültséggel teli választási kampánnyal zárják az évet a Mario Monti politikai színre lépése miatt megosztott olasz pártok. A hétfői sajtó szerint Monti politikai terveit már az olasz egyház sem támogatja fenntartások nélkül.

2012. december 31. 14:18
„Monti szavát adta, hogy soha nem száll be a politikába” – közölte Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) miniszterelnök-jelöltje saját kereskedelmi tévéadóin, s „hazugsággal” vádolta a szakértő kormányfőből lett politikus Montit. 
 
Berlusconi hozzátette, hogy az olaszokra már a Monti vezette szakértői kormányt is rákényszerítették. A PdL-politikus szerint a centrumerők összefogásának céljával született Monti-lista nem más, mint „a baloldal hatalomra juttatása”, amennyiben választási szövetségre lépnek a balközép Demokrata Párttal (PD).
 
A PdL régi szövetségesével, az Északi Ligával keres ismét koalíciós lehetőséget. A két párt közötti vitákról szóló  hírek ellenére a jobbközép Il Giornale szerint meglesz a szövetség, amely a PdL-Északi Ligát győzelemre vezeti a legtöbb parlamenti mandátumot érő északi tartományokban. 
 
„Nem én vagyok a konzervatív Olaszországban” – válaszolta Monti az őt a kilencvenes években megszűnt Kereszténydemokrata Párt (DC) feltámasztásával vádoló olasz újságoknak. A távozó miniszterelnök  családjával Velencében, egy háromcsillagos szállodában tölti a szilvesztert.
 
Az általa bemutatott és online közölt politikai programról Monti az olaszok véleményét kérte. Akárki hozzászólhat, kritizálhat vagy javasolhat.  
 
Monti mellett Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke vezette Jövő Olaszországa kampányol. Montezemolo bejelentette, hogy ő személy szerint nem vállal politikai szerepet. 
 
Nincsen egyetértés a Monti-listához csatlakozó Kereszténydemokrata Unió (UDC) és a PD között. A felmérések szerint az UDC támogatottsága jelenleg nem éri el az öt százalékot, a PD-é meghaladja a harmincat. „Nem hajtunk fejet a PD előtt” – hangoztatta Pierferdinando Casini, UDC-elnök az Il Messaggeróban, miközben a PD főtitkára, Pierluigi Bersani pártja erejéhez mért szerepet követelt egy esetleges Monti-kormányban.
 
A kereszténydemokraták és a baloldaliak szövetségét fenntartással fogadta az olasz egyház is. A l’Osservatore Romano szentszéki napilap és az olasz püspöki kar elnöke ugyan nyíltan Monti mellett foglalt állást, de a számos etikai kérdésben az egyházzal ellentétes nézeteket valló baloldal nélkül – hangsúlyozta a Corriere della Sera.   

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2013. január 01. 14:47
Ezt a jellemtelen,politikai kalandort,végre el kéne felejteni.Max pár év letöltendőt és ivartalanítást érdemel.
balbako_
2012. december 31. 22:05
Az EU-IMF újabb bukása Monti és előtte Bajnai személyében. Ezek a helytartók olyan látványosan csúsznak másznak az eróbürokraták előtt és olyan gusztustalanul hagyják magukat csuklóztatni, népüket nyomorba dönteni, hogy a leg-galambepéjűbbek zsebében is kinyílik a bicska.
Öreg
2012. december 31. 19:17
A Vatikán szégyene volt az a nyilatkozat, amikor az emberi értékek védelme helyett a pénzvilág érdekeit képviselő Monti mellett egy jó szót is szólt. Amellett a Monti mellett, akit demokratikus körülmények között senki nem választott meg. Berlusconit lehet dicsérni vagy szídni, , de ő választást nyert a nép szavazataival- még akkor is ha emiatt egyesek hülyének/ a baloldal szokása szerint/nézik a népet.
saddlenode
2012. december 31. 16:01
kicsit az olasz politika olyan mint a magyar. baloldal nincs, az "EU-barát" neoliberálisok (Monti, PD) harcolnak a mocsárjobboldallal (Berlusconi, LN stb.), a gazdaságpolitikában a különbség szinte 0. elég depresszív látvány Gramsci és Antonioni országában. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!