A Liberális Demokrata Párt nyerte a japán választásokat

2012. december 16. 16:31

Biztos parlamenti többséget szerzett a konzervatív ellenzéki Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciós partnere, az Új Komeitó a vasárnapi japán képviselőházi választásokon.

2012. december 16. 16:31
Az NHK tévécsatorna közlése szerint a két párt együtt legalább 285 mandátumot szerzett a 480 fős alsóházban. 80 mandátum sorsa még nem dőlt el, exit pollok szerint a két párt többsége a kétharmadot is elérheti majd. Az LDP vezetői már jelezték, hogy koalíciós kormányt alakítanak az Új Komeitóval.
 
Sindzó Abe, az LDP elnöke vasárnap esti beszédében közölte: legfőbb feladata az ország „revitalizálása” és a recesszióban lévő gazdaság felélesztése. Elmondta, hogy első lépésként „jelentős méretű” költségvetési kiegészítést fog benyújtani az LDP.
 
A Kyodo hírügynökség értesülései szerint a gazdaságélénkítő csomag tízezer milliárd jenre rúghat. Abe és Jamagucsi Nacuo, az Új Komeitó vezetője arról állapodott meg, hogy elsősorban a tavaly márciusi földrengés és cunami utáni újjáépítésre, valamint katasztrófa-megelőzésre költik az összeget, az viszont egyelőre nem világos, hogy az utóbbi cél miként segítené a recesszióba sodródott japán gazdaság felélesztését - jelentette pártbéli forrásokra hivatkozva a Kyodo.
 
Az LDP vezetője és egyben kormányfőjelöltje azt is elmondta, hogy ha a gazdasági helyzet nem javult, úgy visszavonhatja az augusztusban pártja támogatásával elfogadott áfaemelést.
 
Abe azt is közölte, hogy „nincs szándékában tovább rontani a japán-kínai kapcsolatokat”, de azt is leszögezte, hogy a Japán által ellenőrzött, de Kína által egyre vehemensebben magáénak követelt „Szenkaku-szigetek megkérdőjelezhetetlenül Japán államterületének részét képezik”
 
Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy külpolitikájának fő célja az amerikai-japán szövetség erősítése lesz, amelyet szerinte a jelenleg kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) félremenedzselt. 
 
Abe korábban a védelmi költségvetés növelését és a hadsereg, az önvédelmi erő jogköreinek kiterjesztését is kilátásba helyzete, ám egyesek úgy vélik, hogy a pacifista Új Komeitó részvétele a kabinetben visszafoghatja az LDP harciasabb szárnyát. A választás estéjén közölte azt is, hogy nem tett le az alkotmány módosítására vonatkozó tervéről sem.
 
Az LDP programjában az állami költekezés növelését és a jegybank további agresszív monetáris lazításra sarkallását, valamint a jen árfolyamán gyengítését ígérte. Emellett a párt hatalomra jutásával az új kormány vélhetően visszavonja a nukleáris energia feladására vonatkozó stratégiát, amit a jelenlegi kabinet fogalmazott meg.
 
Elemzők szerint a Abe retorikája alapján kemény csata várható a jegybank és a kormány között, miután Sirakava Maszaaki, a Nippon Ginkó elnöke korábban élesen bírálta az LDP terveit, és azt hangoztatta, hogy monetáris lépések helyett strukturális reformokra van szükség.
 
A gazdasági kilábalást akadályozhatja az is, hogy a decemberi kormányváltás miatt vélhetően nem sikerül majd időben elfogadni a jövő évi költségvetést. A végleges 2013-as büdzsé sajtóértesülések szerint csak májusra készül majd el.
 
A balközép DPJ megsemmisítő vereséget szenvedett vasárnap, jelenleg a párt nagyjából tizedannyi biztos mandátummal rendelkezik, mint amennyit a 2009-es parlamenti választásokon elnyert. Elemzők szerint a választók ígéreteinek folyamatos megszegése miatt büntették a demokratákat, akik 2009-ben történelmi győzelmet arattak, de három éves kormányzásuk alatt botrányt botrányra halmoztak. A DPJ  eddigi vezetője, Noda Josihiko beismerte a vereséget, és lemondott a a pártelnöki tisztségről. 
 
A DPJ-vel nagyjából azonos méretű frakcióhoz juthat a jelenleg parlamenten kívüli Japán Restaurációs Párt, amely mindössze néhány hete alakult meg. A magát „harmadik erőnek” nevező párt színeiben a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Isihara Sintaró korábbi tokiói kormányzó is bejutott a képviselőházba.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cionista botrány: ZSIDÓ ÖL ZSIDÓT!
2012. december 16. 18:29
a klasszikus liberális értékek igazi őrzői és szószólói mindig is a konzervatív irányzat volt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!