Zárt ajtók mögött tárgyalt Obama és a kínai kormányfő

2012. november 21. 08:33

Kína ellenez minden olyan kísérletet, amely területi, tengeri viták előtérbe helyezésére irányul, és fokozza a feszültséget – hangoztatta Ven Csia-pao kínai kormányfő Phnompenben, a Kelet-Ázsia csúcstalálkozón, ahol Barack Obama kijelentette, Washington nem kíván a szuverenitást érintő vitákba beleszólni.

2012. november 21. 08:33

Ven zárt ajtók mögötti keddi felszólalásáról és Barack Obama amerikai elnökkel tartott találkozójáról a szerdai kínai lapok számolnak be. Korábbi híradásokból tudni lehet, hogy különösen a Kínával vitában álló Fülöp-szigetek elnöke, Benigno Aquino szólított fel kemény szavakkal minden országot arra, hogy az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban „függetlenül méretüktől vagy haditengerészeti erejüktől” tartsák tiszteletben a tengerparttal rendelkező államok kizárólagos gazdasági övezetét.

Ven Csia-pao a dél-kínai-tengeri Huangjan szigetről, amely Peking és Manila között elhúzódó vitát, diplomáciai és tengeri konfliktust okozott, leszögezte: Kína területe szerves részének tekinti, s hazája lépései, amelyekkel a sziget feletti szuverenitását védelmezi, jogosak és szükségesek.

Ven hangsúlyozta, Kína szárazföldi és tengeri államként fontosnak tartja a békét és a stabilitást, és biztosítja a szabad hajózást és a biztonságot a térségben. A kormányfő arról is beszélt, hogy jó szomszédságra törekszik a környező országokkal. A kínai miniszterelnök külön is utalt arra a tíz évvel korábbi ASEAN és Kína által elfogadott magatartási kódexre (DOC), amelyben a felek egyetértettek abban, hogy a Dél-kínai-tengeri kérdést nem fogják „nemzetköziesíteni”. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy sikerül az új, részletesebb megállapodáshoz vezető tárgyalások feltételeit megteremteni.

Az Egyesült Államok nem foglal állást a vitákban címmel tudósít a China Daily című angol nyelvű napilap az Obama-Ven találkozóról. A kínai külügyi közleményre hivatkozó beszámoló szerint az amerikai elnök megerősítette, hogy Washington nem kíván a szuverenitást érintő és vitás területi kérdésekben bárkinek is az oldalára állni.

Obama kijelentette, az Egyesült Államok bízik abban, hogy a problémás regionális ügyeket békésen oldják meg. Az Egyesült Államok meggyőződése, hogy Kína békés felemelkedése és sikere fontos a világ biztonsága és virágzása szempontjából, s reméli, hogy az együttműködés eddigi csatornái a jövőben is működni fognak. Egyben javaslatot tett arra is, hogy a felek vázoljanak fel maguknak egy részletes „útitervet a következő négy évre. Ven az Obamával tartott találkozóján aláhúzta a két ország „különös felelősségét”, és kijelentette, Kína a kommunikáció és az egyeztetések híve a nemzetközi és regionális  kérdésekben, „különösen az ázsiai és csendes-óceáni térségben”.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. november 21. 09:35
Szarba vannak az amik.Nem véletlenül tették át tengeri haderejüket a csendes óceáni térségbe. Gondolom azért meg említették Obamának Kína nem nézné jó szemmel ha megtámadnák Iránt! Kina nem jelent közvetlen katonai fenyegetést az Egyesült Államokra nézve – egyelőre. Arra viszont nem nincs garancia, hogy ez húsz év múlva is így lesz. Az amerikai katonai stratégák pedig a jövőre készülnek. A Pentagon januárban bejelentett XXI. századi védelmi stratégiája a Közel-Kelet helyett már az ázsiai-csendes-óceáni régiót jelöli meg az amerikai védelmi politika kulcsterületének. "A stratégia a jövőről szól. A demográfiai, geopolitikai, gazdasági és katonai trendek a csendes-óceáni térség felé mutatnak. A stratégiai kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk nagyrészt innen erednek majd" – foglalta össze az új irányvonalat Martin E. Dempsey vezérkari főnök januári sajtótájékoztatóján. Leon Panetta védelmi miniszter néhány hónappal később a szingapúri biztonságpolitikai konferencián mindezt konkrét lépésekkel is alátámasztotta. Bejelentette, hogy 2020-ig az amerikai flotta 60 százalékát a csendes-óceáni térségbe vezénylik, a jelenlegi 50 százalék helyett. Az amerikai sajtó pedig napokkal később már arról cikkezett, hogy a hadsereg a II. világháború óta nem használt csendes-óceáni légi bázisainak felújítását tervezi. A többi között a tiniani repteret is újra használatba vennék. Innen szálltak fel a Japánra atombombákat dobó B29-esek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!