Perújrafelvételt kért az áldozatok édesapja a leányfalui gázoló ügyében

2012. november 30. 18:45

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket egy ír állampolgár több mint egy évtizede halálra gázolt Magyarországon. Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves gyermeket, akik a helyszínen meghaltak.

2012. november 30. 18:45

A baleset okozóját – aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot – később háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

Zoltai Bence, a gyermekek édesapja azonban – jogi képviselőjével közösen – levelet intézett a legfőbb ír jogi fórum tagjaihoz, közölve: véleményük szerint a bíróság úgy hozta meg döntését, hogy nem volt az összes szükséges adat birtokában.

Az üggyel foglalkozó ügyvédi iroda honlapja által ismertetett angol nyelvű levél szerint az átadási eljárás során felmerült alapvető jogi kérdés az volt, hogy Tobin elmenekült-e a magyar igazságszolgáltatás elől, vagy sem. Zoltai Bence és jogi képviselője közli az ír Legfelsőbb Bíróság tagjaival: szeretnék és tudják is bizonyítani, hogy Tobin elmenekült a magyar igazságszolgáltatás elől.

A levél szerint egyebek mellett erre vall például, hogy Tobin az eljárás során megszakított minden kapcsolatot a közte és a magyar hatóságok között közvetítő ügyvéddel, és ezáltal olyan helyzetet teremtett, amelyben lehetetlenné vált a magyar hatóságok számára, hogy érintkezésbe lépjenek vele. Zoltai Bence és jogi képviselője szerint ez a menekülés „intellektuális formájának” számít.

A levél szerint ténynek tekinthető, hogy Tobin tudatában volt annak, hogy ha megszakítja a kapcsolatot ügyvédjével, az gyakorlatilag a kirótt büntetés végrehajtásának rosszhiszemű elkerülésére tett kísérlet.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ciki
2012. december 01. 06:24
Nem tudom, hogyan lehet egy ilyen esetet túlélni szülőként! A legőszintébb és legnagyobb részvétem a családnak, az apának, anyának!!! Egy biztos. Nyugodt szívvel leülném azt az 5-10 évet, vagy 15-öt, amit egy előre kitervelt gyilkosságért a nyakamba sóznának.
egysegelem
2012. november 30. 22:15
Szerintem hagyni kellene ezt az ugyet mar, eleget szenvedett a ficko ezalatt a 10 ev alatt, hogy mi lesz a sorsa, ennyit a bosszuallas, mert ez mar, ennek mar nincs koze az igazsaghoz, nem er.
Akitlosz
2012. november 30. 20:46
Ez mind szép és jó, de minek kellett hazaengedni az országból? Ezt a magyar bíróság szúrta el. Ha egy külföldinél nem áll fent a szökés veszélye a bíróság szerint, akkor nem tudom kinél.
tóth mária
2012. november 30. 19:27
egyetértek!, de ennél több nem is fog történni, sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!