A magyar EU-tagság felfüggesztését sürgeti az olasz l'Unitá

2012. november 01. 14:36

Az Európai Unió beavatkozását sürgette a választási regisztráció törvénybe iktatása ellen csütörtökön a l'Unitá. Az olasz baloldali napilap szerint Brüsszel Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével gyakorolhatna nyomást Budapestre.

2012. november 01. 14:36
Az Európai Uniónak kevesebb,mint két hete van, hogy megakadályozza Magyarországon „a demokrácia újabb rombolását” – írta a l'Unitá az És Magyarország még az EU tagországa? című cikkében. 
 
A napilap az EU beavatkozását sürgette a választási regisztráció bevezetésének megakadályozása érdekében, hangoztatva, hogy az intézkedést „(legalábbis Magyarországon kívül) próbálkozásnak tartják a választók befolyásolására és az esetleges ellenzékieknek az urnáktól való távoltartására”.
 
Ha a törvény hatályba lép, „Magyarország lesz az első állam Európában, amelynek választási rendszere mélyen megsérti a demokratikus szabadság elveit” – állt a cikkben. 
 
A l'Unitá súlyos hibának tartja az EU eddigi hallgatását. A baloldali lap szerint Brüsszel az Európai Szerződés 7. cikke alapján Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével gyakorolhatna nyomást a demokratikus szabadságelveket megsértő Budapestre. 
 
Az újság arra figyelmeztet, hogy a magyar kormány újabb „pofont készül adni a közösségi jognak” a 2014-ben bevezetendő földliberalizáció megtagadásával is. 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2012. november 01. 18:59
Mielőtt nagyon idegesek leszünk az olaszokra, hansúlyozni kell azt, hogy a felvetést nem Olaszország (az Unió talán harmadik gazdasága), hanem egy újság tette...
Mr.Falafel
2012. november 01. 18:47
Huh, most megnyugodtam! Már biztos, hogy zsidók Olaszországban is vannak.
a púpos
2012. november 01. 18:37
Bárcsak hallgatna az EUSSR ezekre a barmokra!!
miloka
2012. november 01. 18:11
Akkor Angliát is felfüggesztik? "Nagy-Britanniában is kötelező feliratkozni a választói ívekre, aki ezt elmulasztja, azt akár ezer font büntetéssel is sújthatják. Minden 16 év feletti brit állampolgárt regisztrálni kell - de szavazni csak 18. évüket betöltők szavazhatnak. A regisztrációs rendszert még 1832-ben vezették be, és folyamatosan fejlesztették, de azért maradtak benne furcsa anakronizmusok. A legkirívóbb ilyen, hogy technikailag még mindig a családfő, vagy az adott háztartás vezetője a felelős az ott lakó szavazók regisztrációjáért. Ő az, aki az évente kiküldött ellenőrző íveken gyakorlatilag bárkit kihúzhat az háztartásában nyilvántartott, korábban regisztrált szavazók közül."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!