AZ EP elé kerül a szlovákiai magyar kettős állampolgárok ügye

2012. október 16. 19:44

Tőkés László erdélyi néppárti európai parlamenti (EP) képviselő az EP petíciós bizottsága elé terjesztette az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) és Gubík László – szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki jogászhallgató – beadványát, amelyben uniós eljárást szorgalmaznak Szlovákia ellen.

2012. október 16. 19:44

Lomnici Zoltán, az EMT elnöke és Gubík László érvelése szerint Szlovákia megsérti az uniós közösségi jogot azzal, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt – alkotmányellenes és diszkriminatív módon – megfosztja a felvidéki magyarokat szlovák állampolgárságuktól. Szerintük az EU-nak eljárást kell indítania Szlovákia ellen, kötelezve Pozsonyt az elkövetett jogsértések megszüntetésére és az okozott károk jóvátételére.

A kezdeményezők Tőkés László európai parlamenti képviselőt kérték fel arra, hogy a petíciót nyújtsa be Martin Schulz EP-elnöknél. Mivel az EP-elnök elfoglaltságai miatt nem tudta átvenni a felterjesztést, az ügy sürgős volta miatt Tőkés László hivatalos úton a petíciós bizottság elé terjesztette a beadványt – közölte kedden az EP-képviselő sajtóirodája.

Tőkés szerint az Európai Uniónak magától értetődő feladata saját polgárainak megvédése.

„Az EMT ennek értelmében jár közben jogfosztott nemzettársaink érdekében, tudatában annak, hogy az emberi méltóságnak szerves részét képezi a nemzeti méltóság. Joggal várható el, hogy a Benes-dekrétumok ügyében benyújtott petícióhoz hasonlóan az Európai Parlament ezen újabb panasztételt is figyelembe vegye, és orvosolja az emberi és nemzeti méltóságukban megsértett felvidéki magyarok helyzetét” – olvasható az EP-képviselő irodájának közleményében.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aztabazta
2012. október 16. 19:57
Bos-Nagymaros Benes dekretumok Solyom-ugy Kettos allampolgarsag Nem szoptunk meg eleget ? Miert kell ujbol es ujbol folosleges, vesztes csataba hajszolni az orszagot ?
nyugalmazott tanár
2012. október 16. 19:51
Eközben a Népszava mocskolódó írással gyalázza a Püspök urat. Jellegzetes balliberális szennylap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!