Szlovéniában tárgyalt Németh Zsolt

2012. szeptember 27. 18:41

A gazdasági és a külpolitikai együttműködés kérdéseiről, valamint a kisebbségek helyzetéről tárgyalt Németh Zsolt csütörtökön Szlovéniában.

2012. szeptember 27. 18:41

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy nyilatkozott, hogy Magyarország és Szlovénia között barátiak, kifogástalanok a kapcsolatok. A politikus elmondta, Igor Sencar szlovén államtitkár meghívására utazott Ljubljanába, ahol politikusokkal, parlamenti képviselőkkel találkozott.

Kiemelte, a tárgyalásokon gazdasági kérdéseket is megvitattak. Fontos feladat a közeljövőben a határ menti együttműködés feltételeinek javítása. Hozzátette: ezért más szomszédos országokhoz hasonlóan hamarosan Szlovéniával is keretmegállapodást kötnek a határon elhelyezkedő összeköttetési pontokról.

Emellett a kiemelt közlekedési és energetikai infrastrukturális fejlesztésekről is szó volt – mondta az államtitkár. A közlekedési projektekre példaként említette az M70-es autóút autópályává fejlesztését, továbbá a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti út megépítését. A két település közötti 5,1 kilométeres útszakasz megépítésére a kormány márciusban különített el forrást.

Az energetikai fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár kitért a két ország elektromos energiahálózatainak és gázvezetékrendszereinek összekötésére és az együttműködésre a Déli Áramlat vezeték megvalósításában. A Déli Áramlat a Fekete-tenger partjától a tenger alatt, majd a szárazföldön – egyik ágán Bulgárián, Görögországon keresztül Olaszországba, a másikon Szerbián keresztül Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába – szállítana orosz gázt.

Németh Zsolt hangsúlyozta, kisebbségügyi kérdésekről is tárgyalt, így arról, hogy Magyarország és Szlovénia 20 éve kötött kétoldalú megállapodást ezen a területen. Erről még az idén, a két ország külügyminisztereinek jelenlétében szeretnének megemlékezni – egyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy Szlovénia a közeljövőben új kisebbségi törvényt fogad el.

Magyarország és Szlovénia külpolitikai kooperációját illetően az államtitkár úgy fogalmazott, hogy együttműködnek a nyugat-balkáni országok európai integrációs folyamatának támogatásában, továbbá a biztonságpolitika területén a két ország egységei hatékonyan dolgoznak együtt a világ több pontján, például Koszovóban.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aztabazta
2012. szeptember 27. 19:19
A litvan es gruz sikerek utan, reszesei leszunk a szloven sikernek is ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!