Meghalt a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Anikó

2012. augusztus 03. 17:26

Meghalt a szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Anikó – erősítette meg pénteken a halálhírt Fehér Judit, az elhunyt testvére. A 67 éves korában pénteken váratlanul meghalt Tamás Anikót azt követően fosztották meg szlovák állampolgárságától, hogy nyilvánosan felvállalta a magyar állampolgárság megszerzését.

2012. augusztus 03. 17:26

Tamás Anikó – az édesanyjával, az idén százéves Tamás Ilonka nénivel együtt – még tavaly vette fel a magyar állampolgárságot, és miután ezt nyilvánosan is felvállalta, a szlovák állampolgársági törvény értelmében a pozsonyi hatóságok megfosztották szlovák állampolgárságától.

Tamás Anikó január elsején szívinfarktust kapott, nem sokkal azt követően, hogy – több más magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarhoz hasonlóan – személyes okmányainak leadása céljából beidézték a rendőrségre. Még lábadozott az infarktus után, amikor a kórházban közölték vele, hogy az Általános Egészségbiztosító – állampolgársága elvesztése miatt – nem hajlandó téríteni a kezelés számláját, így azt neki kell megtérítenie. Végül ezt sikerült elkerülni.

Tamás Anikó váratlan halála kapcsán Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek azt mondta: megkerülhetetlen a szlovák állam felelőssége, mivel a tragédiához Tamás Anikó magyar állampolgárság miatti zaklatása vezetett. „A mostani tragédia nem szabad, hogy elkerülje a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét, mert ez is szomorú bizonyítéka annak, hogy milyen helyzetbe kerültek a magyar állampolgárságukat nyíltan vállaló felvidéki magyarok” – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2012. augusztus 04. 11:07
"az Általános Egészségbiztosító – állampolgársága elvesztése miatt – nem hajlandó téríteni a kezelés számláját" ez a resze viszont erthetetlen. a biztosito azert terit, mert jogviszonyod van. az meg attol fugg, hogy jarulekot hova fizetsz/fizettel. Az allampolgarsagtol kurvara nem.
Talon Karrde
2012. augusztus 04. 08:11
Őszinte részvétem a családnak. Szerintem nem kéne nagy tam-tam-mal állami (Fideszes) temetést szervezni neki, mert ezzel csak még egyet rúgnak szegény Anikó nénibe, ha így akarnak elérni valamit nemzetközi szinten. Csendben, méltósággal el kell temetni szegényt szlovák vagy magyar földbe, ahogy ő akarta. PONT
tetahó
2012. augusztus 03. 22:34
Ejnye ... :) Te ugyanolyan takonygerincű vagy, mint megboldogult bicnicc és zsil! Családod, vagy falkád (mindegy is), gerinctelenségi mutatói és szellemi töltöttsége hidegen hagy. Nemlétező gerincedről ennyit. Hogy az általad felsoroltak kik, ...
tetahó
2012. augusztus 03. 22:26
nemonddmár írta zsilnek: bicnicc testvéred kérte adjam át neked forró csókját és ölelését. Sajnálja, hogy nem teheti személyesen, de kirúgták innen a trágárkodásai, személyeskedése miatt. Kéri, hogy vigyázz a tehénkétekre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!