Ponta doktorija plágium a Bukaresti Tudományegyetem szerint

2012. július 20. 14:45

Plágiumnak minősítette Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációját a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága – jelentette be pénteken Marian Popescu, a bizottság elnöke. A román kormányfő szerint az egyetem politikailag motivált döntést hozott.

2012. július 20. 14:45

Az etikai bizottság szerint Ponta hosszú szövegrészeket vett át más szerzőktől, amelyeket sajátjaiként tálalt dolgozatában, nem használt idézőjeleket, nem jelölte meg az átvételeket. Ponta ezzel megsértette a tudományos kutatásban érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek nem 2003 óta születtek, hanem évszázadok óta közismertek – szögezte le Popescu.

Mircea Dumitru, a Bukaresti Tudományegyetem rektora közölte: jövő héten a tanintézmény szenátusa rendkívüli ülésen elemzi, szükségesek-e adminisztratív lépések is az ügyben. Hozzátette, a doktori címet az egyetem adja ki és vonhatja vissza, de mindkét esetben az oktatási minisztérium jóváhagyására van szükség.

Ponta szerint a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága politikai döntést hozott, amikor plágiumnak minősítette doktori disszertációját. „A törvény szerint egyedül a tudományos kutatást felügyelő hatóság Országos Etikai Tanácsa (CNE) illetékes az ügyben és ők csütörtökön végleges határozatban kimondták, hogy a dolgozat nem plágium. Ez a mai döntés egyértelműen politikai döntés, ez abból is látszik, hogy egyszer sem idéztek be, hogy kifejthessem álláspontomat” – jelentette ki a román miniszterelnök.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. július 21. 00:41
majd skicc plagi megvigasztalja
tóth mária
2012. július 20. 21:39
e,hem: tanulj egy kis történelmet, és rájössz, hogy ki a komcsi!
kjkj945
2012. július 20. 17:01
Pont a ponta pont!
tóth mária
2012. július 20. 16:18
Ponta biztosan nem fog lemondani! Őt ugyan is nem olyan fából faragták,ő egy "komoly" komcsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!