Életfogytiglanit kapott Mubarak

2012. június 02. 16:55

A volt egyiptomi elnököt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért az egyiptomi felkelések idején utasítást adott békés tüntetők meggyilkolására.

2012. június 02. 16:55

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt, amiért az egyiptomi felkelés idején békés tüntetők meggyilkolására adott utasítást. Hasonló vádak alapján szintén életfogytiglant kapott Habíb el-Adli volt egyiptomi belügyminiszter is. A volt biztonsági szolgálat hat magas rangú tisztségviselőjét felmentették. Mubarak két fia, Alaa és Gamál ellen pedig – elévülés címén – ejtették a korrupciós vádat. Az exelnököt sem marasztalták el korrupcióért.

A 84 éves Mubarak ellen a fő vád az volt, hogy rendszere védelmében felhatalmazást adott a hadseregnek éles lőszer használatára békés tüntetők ellen, de korrupcióval is vádolták. Az ügyészség halálbüntetést kért rá, a védők felmentéséért folyamodtak azzal az indoklással, hogy lemondása nem volt szabályos, ezért továbbra is államfőnek kell tekinteni, aki fölött csak különleges bíróság mondhat ítéletet. Az ítélet ellen fellebbezést nyújthatnak be.

Az ítélet ellen a bíróság épülete előtt összegyűltek, valamint a tárgyalóteremben ülők közül is sokan hevesen tiltakoztak, mivel halálbüntetést akartak Mubarakra. A felháborodott emberek az épület előtt összecsaptak a rendőrökkel, a tárgyalóteremben pedig dulakodni kezdtek a biztonsági őrökkel.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. június 03. 16:43
Ami azt illeti, nüansznyi a különbség a randalírozók és a szabadságharcosok között. Golyót vagy virágot küldjünk nekik?
Korhely
2012. június 03. 08:54
Annak is járna az életfogytiglan, aki - bukása előtt két nappal - európai politikusként utoljára parolázott vele és ajánlott neki stratégiai szövetséget. Segítek: Orbán Viktornak hívják.
Hajdú Sógor
2012. június 02. 21:57
Komcsi takaritás. 2009. március 21. Újpesti lakása közelében péntek délelőtt ketten késsel megtámadták Gíber László nyugalmazott rendőr alezredest. Ő volt a 2006-os MTV székházának ostromakor az épületet védő rendőri erők parancsnoka.
thymian
2012. június 02. 18:24
Nálunk mikor ítélik el azt, aki békés tüntetőkre lövetett -ha nem is éles lőszerrel- a hatalma megtartása érdekében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!